Aršini Saveta bezbednosti UN

VIDEO K9: Na dnevnom redu sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija danas je predstavljanje šestomesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a. Dešavanja u Njujorku u našoj emisiji Otvoreni ekran u petak je komentarisao Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

0
7

Sednica SB UN u Njujorku, na čijem je dnevnom redu predstavljanje šestomesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a, pada u vreme pojačane zategnutosti između Beograda i Prištine, čemu doprinose sporenja oko upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji i oko upravljanja većinski srpskim opštinama na severu, kao i procedura prijema Kosova u Savet Evrope.

Kada je reč o ovom poslednjem, direktor Centra za regionalizam podsetio je na Ohridski sporazum iz marta prošle godine koji je Srbija prihvatila usmeno, a kojim se obavezala da neće blokirati ulazak Kosova u međunarodne institucije.

Popov je podsetio da nisu implementirana ni dva briselska sporazuma, iz 2013. i 2015. godine, koja su potpisana, o stvaranju zajednice srpskih opština.

Zakoni postoje, ali njihova primena zavisi od toga da li postoji politička volja za njihovo sprovođenje, kazao je Popov.

Gutereš je u izveštaju za period od 19. septembra 2023. do 15. marta ove godine pozvao Beograd i Prištinu da potvrde posvećenost dijalogu uz posredovanje Evropske unije i da u potpunosti primene sve postojeće sporazume, navodeći da obe strane “treba da zadrže otvoren i inkluzivan pristup”.

Podsetimo, od usvajanja Rezolucije 1244 SB UN, 10. juna 1999. godine, to telo je do 2018. o Kosovu i Metohiji raspravljalo četiri puta godišnje, u 2019. su održane tri sednice o ovoj temi, dok se od 2020. održavaju po dve sednice godišnje, u aprilu i oktobru.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.