Arhivi i izazovi 21. veka

VIDEO K9: U Arhivu Vojvodine otvorena je dvodnevna međunarodna konferencija pod nazivom "Arhivi i izazovi 21. veka, na kojoj je sa Mađarskim nacionalnim arhivom potpisan protokol o saradnji.

0
477

Arhiv Vojvodine je ustanova od nacionalnog značaja koja čuva 45 miliona dokumenata i time je za arhive najveći izazov elektronsko doba u kojem se danas nalazimo, ističu u ovoj ustanovi.

“Svih ovih nekoliko hiljada godina arhivi su bili mesta gde su se čuvali dokumenti na glinenim pločicama, da li na papiru, papirusu i tako dalje, razne vrste dokumenata, a mi sad ulazimo u doba dge su dokumenti elektronski, dakle nevidljivi i vi ih onda čuvate na nekim platformama koje su na neki način vidljive i nevidljive. To je veliki izazov i velika opasnost, jer mi ne znamo kako ćemo sačuvati svu tu građu”, rekao je Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine.

Ta saznanja doneli su i o njima govorili na ovom stručnom skupu arhivisti Mađarskog nacionalnog arhiva.

Konferencija je bila prilika i za potpisivanje protokola o saradnji koja je između ove dve ustanove posebno intenzivirana u poslednjih 13 godina, uz punu podršku Ministarstva kulture i informisanja i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

“Saradnja sa Arhivom Mađarske je značajna stvar za razmenu iskustava, znanja, namera uvođenja digitalizacije u prostor arhivistike, pravljenja zajedničkih projekata, jedn atemeljna saradnja je izuzetno značajna u oblasti kulture, kao što je arhivistika. Naravno, mi ohrabrujemo naše ustanove da ostavruju snažne oblike međunarodne saradnje, kako regionalno, tako i globalno, i ovo je jedan od takvih primera”, naveo je Vladan Vukosavljević, ministar kulture.

 

“Podsetiću vas, sporazum sa tom ustanovom je potpisan 2006. godine i danas ćemo revidirati taj sporazum. Naravno, to je od izuzetnog značaja ne samo za AP Vojvodinu i Republiku Mađarsku, već za čitavu Srbiju i to jeste primer dobre prakse i, generalno, što jeste činjenica, da sve naše ustanove kulture zaista aktivno rade na svim saradnjama, odnosno sporazumima o saradnji sa ustanovama u regionu, kako bi, ne samo razmenili iskustva, nego i čitavu arhivsku građu u ovom slučaju koju imaju”, kazala je Dragana Milošević, pokrajinsak sekretarka za kulturu.

Arhiv Vojvodine u proces digitalizacije krenuo je pre oko 2 godine kada su u elektronsku formu pohranjene sve crkvene matične knjige sa ovih prostora koje su imali u svom posedu.

Trenutno je u pripremi projekat koji će biti realizovan sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Arhivom grada Beograda, a u okviru kojeg će biti digitalizovane sve crkvene matične knjige, a ima ih više od 20.000, katoličke, pravoslavne i protestantske sa područja cele Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.