Arhiv Vojvodine – čuvar kulturnog blaga

VIDEO K9: Arhiv Vojvodine prošle godine je obeležio značajan jubilej - 90 godina postojanja. Tim povodom su objavili i knjigu "Put dokumenata". Osim jubileja, veliku pažnju pridaju i izdavačkoj i izložbenoj delatnosti, a ove godine biće održana i četvrta konferencija povodom Prvog svetskog rata.

0
518

Arhiv Vojvodine je 2013. godine odlukom Vlade Republike Srbije stekao status ustanove kulture od nacionalnog značaja, a prošle godine obeležili su svoj jubilej brojnim izložbama i publikacijama.

“90 je godina od osnivanja Arhiva Vojvodine. Godišnjica je obeležena na više načina. Objavili smo knjigu “Put dokumenata”, “Metode i rezultati istraživanja najstarijih arhivskih dokumenata u Arhivu” i propratnu izložbu “Najstarija rukopisna baština u Arhivu Vovjovodine od XIII do XVII veka. Tu smo predstavili najstariju arhivsku građu i metode kako je došlo do tih naučnih rezultata. Prilikom izložbe i objavljivanja knjige, čast nam je ukazao i predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, koji nam je ovom prilikom dodelio orden”, rekao je Dejan Jakšić, arhivski savetnik u Arhivu Vojvodine.

Povodom jubileja predsednik države Arhiv Vojvodine odlikovao Sretenjskim ordenom.

“Drugi veliki korak Arhiv je napravio u objavljivanju svoje arhivske građe. Po prvi put objavljena je arhivska građa dvojezično, na srpskom i mađarskom jeziku u knjizi Žužane Mezej “Ministarstvo vera i prosvete Kraljevine Ugarske”. Tako da će, pošto je dvojezična knjig,a biti dostupna velikom broju stranih i domaćih istraživača”, naveo je Jakšić.

Osim toga, Arhiv svake godine organizuje i međunarodni skup o Prvom svetskom ratu, a kako najavljuje Jakšić, ova konferencija biće održana i ove godine pod nazivom “Petrovaradinski vojni sud”. Kako je naveo, u toku je i priprema istoimene publikacije koja će obuhvatati suđenja vojnim licima, zloupotrebe, špijunažu, upotrebu ćirilice i drugo.

“Kako Arhiv prati i velike godišnjice i jubileje, tako smo se i mi uključili od 2014. godine u manifestacije vezane za obeležavanje početka Prvog svetskog rata. Tako da smo već u prvoj godini organizovali uspešnu međunarodnu konferenciju o Prvom svetskom ratu i nastavili narednih godina. Do sada su bile tri međunarodne konferencije u Novom Sadu i u pripremi je četvrta”, rekao je Jakšić.

Podsetimo, Arhiv Vojvodine u svojim fondovima i zbirkama čuva neprocenjivo kulturno blago, arhivsku građu institucije, ustanova, organa, organizacija i istaknutih pojedinaca i porodica sa ovog podneblja, a osnovni zadatak je zaštita arhivske građe, kao i njena što veća dostupnost.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.