Arheolozi o Slovenima u 1. milenijumu

VIDEO K9: U Skupštini Vojvodine otvorena je Međunarodna arheološka konferencija „Sloveni i njihovi susedi u 1. milenijumu nove ere“, koju organizuje Muzej Vojvodine u saradnji sa šest evropskih arheoloških institucija. Konferencija će trajati do 10. oktobra.

0
42

Međunarodna arheološka konferencija „Sloveni i njihovi susedi u 1. milenijumu nove ere“ okupila je u Novom sadu više od 100 predstavnika najvažnijih institucija i organizacija iz 17 evropskih zemalja.

O važnosti ovog skupa govori činjenica da je reč o prvoj evropskoj konferenciji ove vrste posle čak 25 godina, koliko je prošlo od Šestog kongresa slovenske arheologije, održanog u Velikom Novgorodu“, istako je predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, na otvaranju konferencije.

U međuvremenu je došlo do mnogih novih, velikih otkrića u svim evropskim zemljama, navode predstavnici Muzeja Vojvodine. Dodaju i da je važno to što će konferencija biti održana uživo jer je za arheologiju posebno značajno da rezultati istraživanja budu razmenjeni između učesnika, a ne putem literature.

Muzej Vojvodine je, prema rečima direktorice ove ustanove, Tijana Stanković Pešterac, kao inicijator ovog važnog događaja koji se bavi slovenskom arheologijom, ponosan na uspešnu organizaciju ovog međunarodnog skupa koji ima za cilj popularizaciju slovenske arheologije i pokretanje brojnih rasprava i tema koje su za nju vezane.

Povodom ove konferencije koja će trajati do 10. oktobra, u Muzeju Vojvodine su priređene i izložbe “O arheologiji srpskog Podunavlja u 1. milenijumu n.e.”, “Podunavske igre prestola” i “Pad i uzdizanje varvara”, koje će biti aktuelne narednih desetak dana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.