Arheološka istraživanja u Čurugu

VIDEO K9: Muzej Vojvodine nastavlja arheološka istraživanja u Čurugu i okolini.

0
123

Arheološka istraživanja u Čurugu i okolini Muzej Vojvodine vrši kontinuirano već 26 godina, od 1997. Najpre su to bila istraživanja isključivo zaštitnog karaktera na nalazištu Stari vinogradi, gde su obavljena jedna od najvećih arheoloških istraživanja u Srbiji.

Nalazi iz više od 1.000 objekata od bronzanog doba, preko mlađeg gvozdenog doba i rimskog perioda, do srednjovekovnih epoha i 17-18. veka dali su osnovu za mnogo bolje sagledavanje istorije tih epoha u celom srednjem Podunavlju. Potom su istraživanja proširena na još četiri nalazišta drugog karaktera i hronologije, naveo je rukovodilac arheološkog projekta “Čurug” Stanko Trifunović.

Nalazište Gradište je prepoznato kao naselje starijeg gvozdenog doba, na uzvišenoj poziciji potesa Veliki Rit u žabaljskom ataru. U pitanju je lesni plato približnih dimenzija 60 h 15 m koji je značajno oštećen životinjskom aktivnošću i obradom zemlje u podnožju, pa njegove prvobitne dimenzije ostaju nepoznate.

Na tom nalazištu je prošle godine istražen jedan objekat, najverovatnije silos, sa nalazima koji se mogu odrediti u razvijenu fazu Bosutske kulture, kazala je Marija Ćuković, arheološkinja i konzervatorka u Muzeju Vojvodine. Ovogodišnja istraživanja ukazala su na 7 novih objekata, od kojih je bilo moguće u celosti istražiti njih 5, budući da su ostali uništeni upravo njihovim ukopavanjem.

U širem kontekstu, značaj daljeg istraživanja je izuzetno veliki s obzirom da postoji mali broj istraženih nalazišta starijeg gvozdenog doba i da je nepotpuna slika o populaciji koja dočekuje dolazak na ove prostore Kelte i pada pod uticaj njihove kulture, kažu u Muzeju Vojvodine.

Kroz projekat Arheološki park Čurug prošlo je do sada oko 250 saradnika, pre svega studenata arheologije, a poslednjih 6 godina Od 2018. godine sa timom Muzeja Vojvodine sarađuje i tim iz muzeja Državni Ermitaž iz Sankt Peterburga s kojima zajedno izučavaju prošlost Podunavlja i Istočne Evrope.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.