APV: Zabraniti prodaju državnog zemljišta

VIDEO K9: Amandmani koje je Pokrajinska vlada podnela na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu usvojeni su danas u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine. Amandmani koji se odnose na prodaju poljoprivrednog zemljišta biće upućeni Skupštini Srbije na dalje razmatranje.

565

Ukupno šest amandmana je Pokrajinska vlada podnela na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Jedan od njih odnosi se i na prodaju poljoprivrednog zemljišta sa čim se, kako su naveli, apsolutno ne slažu. Kako kažu, ni jedna buduća članica Evropske unije, kao ni stare članice, nemaju ovu praksu.

“Državno poljoprivredno zemljište je razvojni resurs. Rasprodaja državnog poljoprivrednog zemljišta znači da rasprodajete nešto što se ne može obnoviti. To je postupak koji je irevirzibilan, dakle koji je nepovratan, koji je nepopravljiv jer ne može se ni izgraditi novo poljoprivredno zemljište ni ubrati sa grane. Kad ste ga jednom prodali onda je to to”, obrazložio je predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić.

Međutim, kako je Pajtić naveo, ovaj Zakon to omogućava, kao i davanje zemljišta u zakup u narednih 30 godina. Sve to se radi, prema njegovim rečima, na potpuno netransparentan način, gde zakupci mogu da budu isključivo pravna lica, ili, kako ih je nazvao, tajkuni. A na ovaj način obespravljuju se i naslednici koji su u procesu restitucije.

“Demokratska stranka smatra da treba zabraniti prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta bez obzira na to što SSP obavezuje državu da tamo negde od prvog septembra 2017. godine stvori jednake uslove kako za strane kupce, tako i za domaće. Ali, vama niko ne brani da u okviru svog zakonodavstva predvidite i zabranite tu prodaju strancima”, rekao je Nenad Borović član poslaničke grupa DS u Skupštini APV.

Davanje državnog zemljišta u zakup isključivo jednom pravnom licu po lokalnoj samoupravi nije dobro rešenje, mišljenja su i u Ligi socijaldemokrata Vojvodine.

“Smatramo da to nije dobro rešenje, jer će na taj način biti oštećeno između 10 i 14 hiljada poljoprivrednih gazdinstava, dakle, vojvođanskih poljoprivrednika koji su do sada bili zakupci te zemlje”, kazao je Branislav Bogaroški, član poslaničke grupe LSV u Skupštini APV.

Prema rečima Bogaroškog, ovakve izmene i dopune zakona treba potpuno izbaciti iz procedure i napisati novi Zakon.

Naprednjaci sa druge strane nisu podržali i prihvatili ove amandmane, smatrajući da je reč o lažnoj brizi LSV i demokrata o paorima u Vojvodini.

“Takvu brigu nisu pokazivali kada je zemljište putem privatizacije prodavano tajkunima kroz sumnjive transakcije, kroz pranje novca i razne procese koji su bili u nelegalnim tokovima. Tako da se radi o jednoj brizi koja ima samo predizborni karakter i ništa drugo”, izjavio je naprednjak Đorđe Milićević.

Cilj ovog zakona nije ono što opozicija navodi, rekao je Milićević, već želja države da svo zemljište bude u funkciji, da se poveća BDP, da se izbalansira stočarska proizvodnja u odnosu na ratarsku, i da se poveća izvoz proizvoda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.