APV: Za bolji položaj žena

VIDEO K9: Ženska parlamentarna mreža Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine će i u narednom mandatu najviše će raditi na uključivanju žena u organe izvršne vlasti, na njihovom ekonomskom osnaživanju, na povezivanju odbornica u skupštinama opština i gradova u Vojvodini, kao i na formiranju ženskih odborničkih mreža, rečeno je nakon održane konstitutivne sednice.

393

Za koordinatorku Ženske parlamentarne mreže pokrajinske Skupštine izabrana je Stojanka Lekić, za zamenicu Vesna Prćić, a izabrane su i članice Izvršnog odbora.

Nakon što su izabrani organi Mreže, usledilo je predstavljanje rezultata dosadašnjih aktivnosti, ali i planiranje ciljeva i zadataka koji će biti realizovani u novom mandatu. Tom prilikom istaknuto je da je jedan od pozitivnih primera angažmana ovog tela svakako povećanje broja poslanica u novom sazivu Skupštine AP Vojvodine.

“Svaki dan se trudimo da ih ima i u izvršnoj vlasti, jer je to upravo neki naš cilj, između ostalih. Tu su naravno i borba protiv nasilja, ekonosmko osnaživanje žena, kao i ostala pitanja koja se tiču žena”, rekla je Stojanka Lekić, koordinatorka Ženske parlamentarne mreže.

Članice koje su bile i u prethodnom sazivu istakle su da je Ženska parlamentarna mreža korisna i u smislu da poslanice imaju mogućnost da se afirmišu kroz realizovanje projekata od zajedničkog interesa, bez obzira na stranačku pripadnost.

“Druga stvar koju je pređašnje iskustvo pokazalo jeste da je bitan kontinuitet i važno je to što su neke od nbas bile poslanice u Skupštini APV i članice ove mreže kao bismo svoja iskustva, dakle sve ono što je dobro, ali i neke greške, prenele svojim koleginicama kako bismo mogle da nastavimo sa radom, a ne da krećemo ispočetka”, istakla je Maja Sedlarević, članica Ženske parlamentarne mreže.

Sednici je prisustvovao i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor koji je tom prilikom pohvalio i podržao rad Ženske parlamentarne mreže ukazujući da je ona u poslednje tri godine kroz svoje aktivnosti postala prepoznatljiva i da je doprinela pozitivnim promenama u Pokrajini.

“Ovo je jedan specifičan parlamentrarni vid rada zbog toga što se ode prekoračuje preko stranačkih pripadnosti. U protekle tri godine pokazalo se da je ovo jedan veoma dobar i veoma efikasan način rada. Sve aktivnosti koja je Ženska parlamentarna mreža obavljala mislim da su bile na dobrobit svih nas”, naveo je Pastor.

Podsetimo, Ženska parlamentarna mreža Skupštine AP Vojvodine osnovana je 2013. godine kao neformalna grupa pokrajinskih poslanica radi ostvarivanja načela koja su garant parlamentarne demokratije, vladavine prava i ljudskih sloboda. Od osnivanja Mreža je u saradnji sa srodnim institucijama realizovala niz značajnih aktivnosti sa ciljem jačanja, umrežavanja i zajedničkog delovanja žena u rešavanju opštih društvenih problema.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.