APV: Ulaganje u putnu infrastrukturu i u 2018.

VIDEO K9: Veliki je napredak ostvaren na polju infrastrukturnih projekata u Vojvodini, zaključak je nakon sastanka predsednika pokrajinske vlade i ministarke infrastrukture. Potvrđen je završetak Žeželjevog mosta, izgradnja železnice Novi Sad - Zrenjanin - Borča, rekonstrukcija pruge Petrovaradin - Beočin i mnogim drugim projektima.

0
638

Igor Mirović i Zorana Mihajlović izrazili su zadovoljstvo što je zajednički rad, kroz ovu radnu grupu formiranu u februaru, doveo do značajnih pomaka u realizaciji najkrupnijih projekata u sektorima putnog, železničkog i vodnog saobraćaja, komunalnih delatnosti, vodosnabdevanja i prostornog planiranja.

Predsednik Mirović je naglasio da je veoma zadovoljan što po prvi put, u proteklih niz godina, Vlada Srbije, Pokrajinska vlada i lokalne samouprave na svim projektima nastupaju koordinisano, zajednički, definišu se prioriteti, bez obzira da li se radi o nacionalnim, velikim regionalnim ili lokalnim projektima.

Otuda, prema njegovim rečima, iz meseca i u mesec može da se prati dinamika realizacije svih projekata, ali i da se pokreću novi projekti.

„Rekonstrukcija puta od Žablja do Zrenjanina je na samom kraju. Zajednički smo definisali početak postupka za izradu projektne dokumentacije za buduću brzu saobraćajnicu Novi Sad- Zrenjanin- Borča, takozvano „Vojvođansko P“. Imamo jedan razvojni projekat koji će biti rađen po uzoru na pripremu projekta Fruškogorskog koridora, kako bi mogli da nađemo investitora. To je važno za Banat, kao manje razvijenu sredinu u Vojvodini i Srbiji, što će doprineti njegovom bržem razvoju“, rekao je Mirović i dodao da se danas razgovaralo i o Fruškogorskom koridoru, kao i o novom projektu transformacije pruge Petrovaradin-Beočin u „zelenu stazu“ za pešake i bicikliste.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović rekla je da je vrednost infrastrukturnih projekata koji se realizuju u Vojvodini gotovo dve milijarde evra, samo u oblasti železnice, a da se u održavanje i rehabilitaciju puteva u Vojvodini ulaže 20 miliona evra.

“U 2018. očekuje nas na proleće puštanje železničkog i drumskog saobraćaja na Žeželjevom mostu, potom i završetak svih pristupnih saobraćajnica. Na pruzi Beograd-Budimpešta, očekuje nas nastavak radova na dve deonice gde je izvođenje već počelo i potpisivanje komercijalnog ugovora za treću deonicu, od Novog Sada do Subotice. U januaru se raspisuje tender za nastavak radova na Ipsilon kraku kod Subotice, a kroz program „Puteva Srbije“ obezbeđeno je da praktično nema dela Vojvodine u kojoj neće biti rađena rehabilitacija ili održavanje nekog puta”, rekla je Mihajlovićeva u izjavi medijima nakon sednice Radne grupe za praćenje realizacije infrastrukturnih projekata na teritoriji AP Vojvodine.

Mihajlovićeva je zahvalila predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću na dobroj saradnji u 2017. godini i pohvalila rad zajedničkog tela Vlade Srbije i Vlade AP Vojvodine koje je formirano u februaru ove godine.

“Pokazali smo da smo brži i efikasniji kad zajedno donosimo odluke i radimo zajedno. Zahvaljujući tome, ove godine spojen je Žeželjev most, imamo dogovor o prioritetima u održavanju puteva u Vojvodini, kao i u vezi sa održavanjem nekoliko pruga na teritoriji Vojvodine, koje će finansirati lokalne samouprave, uz pomoć Pokrajinske vlade ”, dodala je Mihajlovićeva.

Na današnjoj sednici bilo je reči i o projektima prekogranične saradnje sa Mađarskom i Rumunijom, kao i projektima u oblastima vodosnabdevanja, gde su iz programa sa nemačkom razvojnom bankom KfW već završene fabrike vode u Somboru i Vršcu i ugovoreni novi projekti koji će rešiti pitanje vodosnabdevanja u Kikindi i Vrbasu, kao i fabrike vode u Novom Bečeju čiju izgradnju će finansirati Pokrajina.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.