APV: Ulaganje u kulturnu baštinu

VIDEO K9: Pokrajinska vlada odobrila je sredstva za zaštitu nekoliko objekata koji spadaju u red najvrednijeg srpskog kulturnog nasleđa u zemlji, kao i za čuvanje i obnovu srpskog spomeničkog nasleđa u inostranstvu.

0
380

Time se uključila u kapitalne nacionalne projekte kojima se obnavljaju najreprezentativniji i najznačajniji kulturni i verski spomenici, s ciljem njihove zaštite, ali i obezbeđivanja uslova za njihovo održivo korišćenje i trajanje.

Administracija Pokrajinske vlade usmerila je sedam miliona dinara za obnovu sale Sinodika manastira Hilandara.

To je veoma značajan objekat u manastirskom kompleksu, koji se nalazi u okviru Konaka iz 1814. godine, namenjenom za posebne svečane i reprezentativne skupove i događaje.

Zajedno sa ostatkom Konaka iz 1814. godine i drugim objektima na severnom delu manastira, ovaj prostor u potpunosti je izgoreo u požaru.

Uređenjem sale Sinodika, završiće se celokupna obnova severnog dela manastira, čime će u potpunosti biti vraćen u funkciju.

Takođe, sredstvima iz pokrajinskog budžeta u visini od oko sedam milona dinara, finansiraće se konzervatorsko-restauratorski radovi značajnog i složenog projekta u manastiru Sveti Prohor Pčinjski, na Narodnoj trpezariji s Memorijalnim centrom Kraljevog konaka , tačnije spomen-soba ktitora Kralja Petra I.

Biće izvedeni i radovi na tavanici i podu objekata, termoizolacioni i zidarsko-molerski radovi, elektroinstalacioni i mašinski radovi, kao i uređenje sanitarnog čvora i kupatila u ovom delu konaka.

Do kraja godine, realizovaće se i prva faza projekta obnove Hrama Presvete Bogorodice u Sremskoj Kamenici.

Izradu projektne dokumentacije, nabavku materijala, izradu i ugradnju prozora na brodu crkve i zvoniku, zatim radove na rekonstrukciji unutrašnjih elektroinstalacija i dekorativnom spoljnom osvetljenju, radove na mermernom podu i grejanju crkve, kao i konzervatorsko-restauratorske radove na zidnim slikama i zidnoj dekoraciji, ikonostasu, pevnici i tronovima, Pokrajinska vlada podržaće sa devet milona dinara.

Svi projekti su podržani sredstvima iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine a u realizaciji planiranoj u drugoj polovini godine, shodno zakonu, učestvovaće eksperti teritorijalno nadležnih zavoda za zaštitu spomenika kulture, čime će biti obezbeđeno
poštovanje svih zahteva domaćih i međunarodnih standarda u oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.