APV: U 2019. ulaganje i u predškolsko obrazovanje

VIDEO K9: Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine ove godine je na raspolaganju skoro 788 i po miliona dinara, od kojih će najviše, kako je danas najavljeno, biti utrošenu u obrazovanje u Vojvodini.

0
267

Sumirajući rad u predhodnoj godini, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice Mihalj Njilaš istakao je rad na projekatu “Sekretarijat bliži školskim klupama”, u kojem su predstavnici njegovog resora obišli svih 582 vaspitno-obrazovnih ustanova na teritoriji Vojvodine.

“Nema te ustanove koju ja ili moji neposredni saradnici nisu posetili ove godine, to je ogroman poduhvat bio, ali smo istrajali i uspeli u ovom poduhvatu sa ciljem da se neposredno upoznamo sa problemima, idejama, rezultatima ovih ustanova. Dosta toga smo detektovali, ustanovili i pozitivnog i negativnog, u nekim slučajemina smo odmah i rešenja predložili, ti problemi se vezuju za imovinsko pravne probleme i naravno vezane su za infrastrukturu”, rekao je Njilaš.

Budzet ovog sekretarijata u 2019. godini isti je kao i na početku prethodne godine i iznosi 28,7 milijardi dinara, od kojih, kako kažu, samostalno raspolažu sa 788,4 miliona dinara.

“Imamo u oblasti obrazovanja sredstva u iznosu 472 miliona, a u oblasti nacionalnih manjina 316 miliona dinara za ove namene i projekte. Jedna novina koja je bitna da je istaknem jeste projekat za podizanje kvaliteta obrazovanja u predškolskom vaspitanju. Tu ćemo isto tako imati mogućnosti, za razliku od ranijih godina kada su predškolske ustanove bile isključene iz naših konkursa za projekte i programe”, naveo je Njilaš.

Njilaš je istakao da je u ovoj godini pred sekretarijatom mnogo toga da se uradi i poboljša, a na pitanje gde će najviše novca biti usmereno, odgovara:

“Od ovih značajnih stavki trenutno u ovom prvobitnom budžetu je 146,8 miliona dinara predviđeno za zgrade naših prosvetnih ustanova, 183 miliona za troškove putovanja učenika srednjih škola”, kazao je Njilaš.

U budžetu sekretara za nacionane manjine je namenjeno 316 miliona dinara, a biće nastavljeno finansiranje nacionalnih saveta, NVO, unapređenje službene upotrebe jezika i pisma, kao i afirmacija međunacionalne tolerancije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.