APV štiti interese nacionalnih manjina

VIDEO K9: Na prvom radnom sastanku koji je juče održan u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine s novoizabranim predsednicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina izražen je optimizam u nastavak dosadašnje dobre saradnje koja, kako je istaknuto, doprinosi jačanju interesa nacionalnih manjina u Vojvodini.

0
305

Novi sastavi nacionalnih saveta u Novom Sadu su konstituisani i već deluju, rečeno je u Pokrajinskom sekretarijatu za nacionalne manjine na prvom zajedničkom radnom sastanku, na kojem su usaglašene smernice dalje međusobne saradnje.

“Mi smo mislili da na samom početku njihovog rada, na jednom radnom sastanku sagledamo na kojim poljima i na koji način najbolje možemo sarađivati. Imamo već dobru praksu u toj saradnji koju, naravno, možemo produbiti i proširiti. Ima tu i novih predsednika, ima i novih nacionalnih saveta, čak dva nova saveta imamo na teritoriji Vojvodine, sad ih imamo ukupno sedamnaest”, naveo Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za nacionalne manjine.

Za tekuću godinu, iz pokrajinskog budžeta izdvojeno je 60,1 miliona dinara za njihove aktivnosti i funkcionisanje.

“Sva ta sredstva koja su obezbeđena budžetom AP Vojvodine za 2019. godinu su, po meni, dovoljna za kontinuitet. Naravno, samim tim što ima više saveta razmisliće se o više novca, a ja ću predložiti kod sledećeg mogućeg rebalansa da se ta sredstva čak povećaju”, rekao je Njilaš.

Saradnja sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina, kako je istakao, ne ogleda se samo u finansiranju, nego i u svakodnevnom radu i zajedničkom donošenju odluka u oblastima poput obrazovanja, kulture ili informisanja.

“Ja mogu samo da kažem reči pohvale kada je reč o saradnji Nacionalnog saveta Makedonaca sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine i mislim da sam vrlo kompetentan da tako nešto kažem, budući da je ovo moj četvrti mandat na mestu predsednika Nacionalnog saveta Makedonaca, a da sam u dva navrata bio i predsednik koordinacije svih nacionalnih saveta. Zaista jedna izuzetna saradnja, na visokom nivou i mogu da istaknem da je Pokrajinski sekretarijat uvek imao razumevanja, čak bih se osmelio da kažem i za stepen više nego kada je to razumebanje bilo potrebno od strane države, na čemu im se mi zaista zahvaljujemo”, kazao je Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta Makedonaca.

Na sastanku je zaključeno da su jačanje dosadašnje dobre saradnje između Pokrajinskog sekretarijata i nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kao i saradnja nacionalnih saveta među sobom, neophodni za nastavak očuvanja interesa manjina u Vojvodini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.