APV: Sredstva za regionalne razvojne agencije

VIDEO K9: Pokrajina je danas dodelila ugovore akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama, ukupne vrednosti dva miliona dinara. Ova namenska sredstva dobile su razvojne agencije sa teritorije Vojvodine čiji su osnivači lokalne samouprave, kako bi mogle da prate aktivnosti i projekte koji se realizuju sredstvima Pokrajinske vlade.

0
458

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj Ognjen Bjelić potpisao je ugovore sa predstavnicima regionalnih razvojnih agencija Bačka, Banat, Srem i Panonreg, koje su na konkursu ostvarile prava na bespovratna sredstva za praćenje Programa razvoja AP Vojvodine od 2014. do 2020. godine.

“Na ovaj način pokušavamo da uključimo i Regionalne razvojne agencije i napravimo jedan sveobuhvatan front i okvir gde ćemo uključiti sve raspoložene aktere u sam proces regionalnog razvoja i razvoja uopšte. Tako da, današnji dan za Pokrajinski sekretarijat predstavlja velik dan. To je prvi konkurs koji smo raspisali. U avgustu i septembru ćemo raspisivati nove konkurse. Molimo takođe i lokalne samouprave da prate naš sajt i da konkurišu na sve ono što raspisujemo, kako bismo sve podstakli i definisali određene mere i samim tim te mere i sproveli”, rekao je Bjelić.

Konkursom je ukupno dodeljeno 2.000.000 dinara, odnosno, po 500.000 dinara svakoj agenciji.

“U vreme kada je od izuzetnog značaja privući što više sredstava iz evropskih i drugih međunarodnih fondova, Regionalna razvojna agencija Banat nastavlja sa poslom koji smo do sada radili, a to je obuka lokalnih samouprava i svih relevantnih javnih preduzeća sa teritorije Banata da privuku što više sredstava iz tih fondova. To je obuka prvenstveno priprema projekata, kako na koji način da pripreme projekat, kako da realizuju, primenjuju i implementiraju projekat”, navela je Irena Živković iz Regionalne razvojne agencije Banat.

 

“Mi na našoj teritoriji ćemo upotpuniti jedan praktično softver, jednu evidenciju, koja nam pomaže u tome da pratimo projekte svih naših opština osnivača, da uporedimo te projekte i ciljeve i specifične ciljeve tih projekata sadržajem akcionog plana. Jednostavno možemo pratiti koja opština koliko uspeva da ispoštuje te prioritete iz akcionog plana i gde smo bolji, gde smo slabiji od proseka”, kazao je Endre Balaša iz Regionalne razvojne agencije Panonreg.

Bjelić je najavio da će Pokrajina raditi na tome da ubuduće odvaja više sredstava za veće projekte regionalnih razvojnih agencija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.