APV: Sredstva za prevoz srednjoškolaca

VIDEO K9: Oko 21.000 učenika u Vojvodini putuje do svojih škola. Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje dodelio je 183 miliona dinara za regresiranje prevoza srednjoškolaca, a juče je tim povodom upriličeno svečano potpisivanje ugovora sa lokalnim samoupravama.

212

Na konkurs za dodelu ukupno 183 miliona dinara prijavile su se sve lokalne samouprave, njih 45, pa je ovaj iznos raspoređen na sve opštine i gradove u Vojvodini.

“Ovim konkursom još jednom smo pokazali da nam je stalo do naših đaka, da se trudimo da im obezbedimo normalne uslove za školovanje i da im pružimo mogućnost izbora da ako u njihovom mestu uopšte ne postoji srednja škola ili ne postoji željeni obrazovni profil mogu da putuju u drugo mesto. Ovim konkursom smo takođe pokazali da želimo da i dalje sarađujemo sa lokalnim samoupravama, da pronalazimo rešenje u zajedničkom interesu i da se pomažemo”, naveo je Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje.

Ovom prilikom Njilaš je naveo i kriterijume koji su uticali na raspodelu sredstava, koji pored broja učenika koji svakodnevno putuju obuhvataju i relacije putovanja, stepen razvijenosti opštine ili grada, kao i mogućnost finansiranja iz opštinskog, odnosno gradskog budžeta. Predstavnici lokalnih samouprava istakli su značaj dodeljenih sredstava.

Pokrajina nastavlja da ulaže sredstva u bolje obrazovanje, a predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je najavio i novi konkurs koji će uskoro biti raspisan.

“Već 15. juna imaćemo dodatnih 250 miliona dinara, verovatno i verujem već u julu konkurs za adaptaciju, sanaciju objekata u ova tri segmenta, predškolske ustanove, osnovne i srednje škole”, rekao je Mirović.

Mirović je istakao da je regresiranje prevoza učenika samo jedna od aktivnosti koju je Pokrajinska vlada, a pre svega resorni sekretarijat za kratko vreme uspeo da uradi za oblast obrazovanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here