APV: Refinansiranje emitovanih obveznica

VIDEO K9: Početkom aprila Pokrajina će refinansirati četvrtu emisiju obveznica u iznosu od deset i po miliona evra i to zahvaljujući kreditu koji je uzet kod Komercijalne banke, saopštila je juče nakon sednice Pokrajinska vlada.

0
347

Pokrajinska vlada je na sednici usvojila Informaciju o sprovođenju druge faze refinansiranja dela javnog duga AP Vojvodine.

Ova faza refinansiranja dela javnog duga predstavlja nastavak ukupnog procesa restruktuiranja i konsolidacije javnih finansija u AP Vojvodini, navodi se u saopštenju.

“U ovoj fazi refinansiraće se 4. emisija obveznica u vrednosti od 10,5 miliona evra po osnovu nominalne vrednosti duga. Ove obaveze biće refinansirane 10. aprila 2017. godine, kada se stiču zakonski uslovi za sprovođenje transakcija, a izmiriće se povlačenjem druge tranše kredita koji je Pokrajinska vlada obezbedila, kroz postupak javnog poziva za izbor najpovoljnije ponude, kod Komercijalne banke ad Beograd”, saopštila je Pokrajinska vlada.

Realizacijom planirane transakcije, kamata koja je ugovorena sa 4,80% na obveznice sa valutnom klauzulom, biće zamenjena kreditnim sredstvima sa ugovorenom kamatnom stopom od 1,64% i na taj način obezbediće se pozitivan efekat po budzet u iznosu od oko 2,1 milion evra, što sa dosadašnjom uštedom od oko 300 hiljada evra, čini ukupnu uštedu u drugoj fazi refinansiranja u iznosu od 2,4 miliona evra.

Refinansiranje će se nastaviti tokom juna meseca kada dospevaju prvi u ovoj godini anuiteti pete i šeste emisije obveznica, što je uslov za sprovođenje transakcije.

Ukupan efekat koji se očekuje nakon završetka celog procesa refinansiranja duga jeste direktna ušteda od 2,6 miliona evra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.