APV: Prioritet su mali poljoprivredni proizvođači

VIDEO K9: Više od 306 miliona dinara danas je dodeljeno poljoprivrednim proizvođačima kojima su odobrena sredstva na konkursu. Bespovratna sredstva je dobilo 214 poljoprivednih proizviođača. Tim povodom predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović najavio je veća agrarna ulaganja u narednom periodu.

0
380

Bespovratna sredstva koja su danas dodeljena poljoprivrednim proizvođačima namenjena su za izgradnju u osavremenjavanje sistema za navodnjavanje, biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru i za sisteme protivgradnih mreža.

“Dobio sam sredstva iz Fonda za subvencije APV za sistem protivgradne zaštite u vrednosti od pola miliona dinara. Svaki dinar mnogo znači. Dinar se teško zarađujei ovo nam je jako dobar podsticaj. Nisam konkurisao, od nedavno sam zasnovao voćnjak i sam start je jako težak i samim tim ovo mi puno znači”, rekao je Milorad Jakšić, poljoprivednik iz Bačke Topole.

Zadatak države je da održi selo i ojača male i srednje proizvođače, a to je učinjeno upravo kroz dodelu današnjih ugovora, rekao je ovom prilokom predsednik Pokrajinske vlade.

“Mi smo za budžet ove godine predvideli osam milijardi dinara za poljoprivredu. To je pojedinačno najveći iznos i nominalno i realno u odnosu na sve ranije iznose. Tako će biti i svih narednih godina. To je važna informacija da biste mogli da računate na buduća sredstva i da biste mogli pravovremeno da konkurišete za njihovu dodelu. Druga važna informacija je da ovaj konkurs malo kasni. Naša adminsitracija, evo svi su tu, je poslovično uspavana generalno, svuda to tako, a kad biste vi tako radili vi ne biste bili uspešni, ne biste mogli da konkurišete”, naveo je predsednik Pokrajinske vlade.

Zato je dogovoreno da već ove godine u novembru i decembru budu definisani svi pravci razvoja i planovi, te da već prvog februra budu raspisan što veći broj konkursa, kako bi poljoprivredni proizvođači mogli na vreme da planiraju proizvodnju, rekao je Mirović.

On je najavio i da će u naredne dve do tri nedelje biti otovrene nove mogućnosti i podsticaje za nove delatnosti, kroz koje će nekoliko stotina miliona dinara biti obezbeđeno za nabavku poljoprivrednih mašina preko linija Fonda za razvoj poljoprivede.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.