APV: Predložen drugi po redu rebalans pokrajinskog budžeta

VIDEO K9: Pokrajinska vlada na današnjoj sednici donela je odluku o novom rebalansu pokrajinskog budžeta. Biće ovo drugi rebalans budžeta u ovoj godini.

0
541

Kako je saopšteno nakon sednice, razlog za izradu ovog rebalansa se nalazi u realnoj mogućnosti za povećanje obima pokrajinskog budžeta, koja proističe iz trenda rasta prihoda od poreza na dobit.

Predlogom odluke o rebalansu budžeta Vojvodine za 2017. godinu planirano je novo uvećanje budžeta za 1,24 milijardu dinara. Predlogom rebalansa, nijedan dinar nije usmeren u tekuću potrošnju, već isključivo za nova investiciona ulaganja, smanjenje javnog duga Pokrajine i za jačanje stalne intervencijske budžetske rezerve, navodi se u saopštenju.

“Rezultat ovakvog pristupa jeste smanjenje fiskalnog deficita za blizu 500 miliona dinara. Predloženim rebalansom, drugim po redu ove godine, predviđeno je da budžet AP Vojvodine iznosi 67,4 milijarde dinara, što je za 3,8 milijardi dinara, odnosno za šest odsto, više u odnosu na početni budžet za 2017. godinu. U skladu sa usvojenim javnim politikama Pokrajinske vlade, sredstva i iz ovog rebalansa biće prevashodno usmerena za investiciona ulaganja.”, navodi se u saopštenju. 

Između ostalog, predloženo je 780 miliona dinara za podršku kapitalnim projektima u oblastima saobraćaja, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, vodoprivrede i zaštite životne sredine. Za izradu tehničke dokumentacije i tehničku kontrolu za izgradnju sistema za navodnjavanje „Vodama Vojvodine“ predlaže se dodatnih 126 miliona dinara.

U oblasti socijale, predlaže se izdvajanje više od 44 miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za investiciona ulaganja u objekte socijalne zaštite: domove za decu, gerontološke centre, ustanove za smeštaj korisnika sa posebnim potrebama.

“Rebalansom je takođe planirano i smanjenje javnog duga Pokrajine, prevremenom otplatom od 470 miliona dinara, kao i povećanje sredstava stalne rezerve za 30 miliona dinara.”, saopštila je Pokrajinska vlada. 

Razlog za izradu ovog rebalansa se nalazi u realnoj mogućnosti za povećanje obima pokrajinskog budžeta, koja proističe iz trenda rasta prihoda od poreza na dobit.

Osim prihoda od poreza na dobit, usklađena je i procena tekućih prihoda: naplata naknada za korišćenje mineralnih sirovina i uplata dela dobiti preduzeća čiji je osnivač AP Vojvodina, stoji u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.