APV: Podrška višejezičnosti

VIDEO K9: Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine dodelio je budžetskih sredstva organima i organizacijama u Vojvodini u čijem radu su u službenoj upotrebi jezici i pisma nacionalnih manjina i zajednica na području Vojvodine.

0
396

Organi i organizacije u čijem radu su u službenoj upotrebi jezici i pisma nacionalnih manjina i zajednica potpisali su ugovore o dobijanju ukupno 10 miliona dinara koje je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine opredelio za unapređenje višejezičnosti u Vojvodini.

“Naš konkurs se sprovodi više od 10 godina a do sada je iz budžeta Vojvodine izdvojeno više desetina miliona dinara za razvoj projekata iz ove oblasti. Razvoj sistema elektronske uprave u uslovima višejezičnostima, troškovi izrade i postavljanja višejezičnih tabli sa nazivima naseljenih mesta, ulica, trgova, organa, organizacija, javnih obaveštenja, kao i štampanje višejezičnih obrazaca i javnih publifikacija od ključnog su značaja kada je unapređivanje višejezičnosti u pitanju”, rekao je Mihalj Njilaš, potpredsednik Pokrajinske vlade.

Na konkurs je pristiglo 97 prijava, a sredstva su dodeljena za 83 korisnika iz 23 vojvođanske opštine i gradova. Najviše prijava je stiglo iz Subotice, Kanjiže i Novog Bečeja, a ukupan fond konkursa za 2019. godinu iznosio je 10 miliona dinara.

“U mnogim od naših lokalnih samouprava pa i ovde u pokrajinskoj administraciji su u upotrebi više jezika, to su jezici pre svega srpski, ali i jezici nacionalnih manjina i ostvarivanje prava na služenu upotrebu na ovaj način iziskuje sredstva, povećane troškove i unazad više od 10 godina pokrajina obezbeđuje, tj sad ove godine 10 miliona za ostvarivanje ovog prava”, kazao je Njilaš.

Dodeljena sredstva biće iskorišćena za izradu višejezičnih tabli, natpisa na lokalnim samoupravama, višejezičnim javnim publikacijama i obrascima i za višejezičnu digitalizaciju elektronske uprave institucija.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.