APV: Nastavljen trend privrednog rasta

VIDEO K9: U Vojvodini je tokom prošle godine nastavljen trend rasta bruto društvenog proizvoda, istakao je potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević govoreći o privrednim kretanjima u pokrajini. Najveći rast industrijske proizvodnje je, prema njegovim rečima, ostvaren u prerađivačkoj industriji.

0
521

S obzirom na rast BDP-a od dva odsto, koji je prema rečima Milićevića, ostvaren u Srbiji i Vojvodini u 2017. godini, Pokrajinska vlada je zadovoljna postignutim.

Osvrnuvši se na rezultate po sektorima, potpredsednik Pokrajinske vlade je naveo da je u Vojvodini zabeležen rast industrijske proizvodnje od 7,7 odsto, a najveći u prerađivačkoj industriji, u proizvodnji mašina i opreme, hemikalija i hemijskih proizvoda, gume i plastike.

„Spoljnotrgovinska razmena u Vojvodini beleži rast od 16,9 odsto što je u nominalnom iznosu više od 10 milijardi evra“, naveo je Milićević i dodao da je prošle godine zabeležen rast i kod uslužnih delatnosti, u oblasti saobraćaja i transporta, a ohrabrujući rezultati su u ugostiteljstvu i turizmu. O tome govori i podatak da je Vojvodinu u 2017. godini posetilo skoro pola miliona stranih i domaćih turista, što je 11,2 odsto više u odnosu na prethodnu godinu”, naveo je Milićević.

IT industrija postaje sve dominantnija privredna grana, dodao je Milićević, i beleži najdinamičniji rast izvoza u Srbiji.

Ovu tvrdnju potkrepio je podacima vojvođanskog IKT Klastera, prema kojima je izvozni prihod samo njihovih članica veći od 200 miliona evra. U Novom Sadu, prema njegovim rečima, ima preko 250 kompanija u kojima radi više od šest hiljada zaposlenih, ili trećina ukupno zaposlenih u IT industriji cele Srbije.

Milićević tvrdi i da je prosečna neto zarada u Vojvodini veća za 3,6 odsto, kao i da je broj nezaposlenih smanjen za 16,4 odsto, odnosno da je u pokrajini 26 hiljada manje nezaposlenih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.