APV: Nastavak ulaganja u zdravstvo i 2018.

VIDEO K9: Nakon nabavke još dva linearna akceleratora Institutu u Sremskoj Kamenici više neće biti liste čekanja za zračnu terapiju, a čine se i koraci ka smanjenju lista čekanja za hirurške procedure u vojvođanskim bolnicama. Ovo je rečeno danas na konferenciji za novinare na kojoj je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo danas je predstavio rezultate svoga rada u ovoj godini i najavio planove za 2018.

0
656

U 35 sekundarnih i tercijarnih nivoa zdravstvene zaštite u Vojvodini ove godine je izdvojeno 713 miliona za nabavku opreme, a za rekontrukcije, sanacije i infrastrukturne projekte 803 miliona dinara. U 44 objekata primarne zdravsve zaštite, odnosno domove zdravlja, pokrajina je uložila 338 miliona dinara.

,
“Što ukupno govori da je ove godine u zdravstveni sistem pokrajine uloženo bezmalo 1.854.000.000 dinara. To je ogromna cifra, nikad odstignuta u zadnjih 20, 30 godina. Podatak da je budžet Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo u 2015. godini za investicije iznosio nešto malo više od 100 miliona dinara, dovoljno govori koliko je ove godine Pokrajinska vlada izdvojila sredstava za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite na teritoriji pokrajine”, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković.

Najveća investicija zdravstva Vojvodine u infrastrukturu je kompletna rekonstrukcija Opšte bolnice u Pančevu za koju je izdvojeno 500 miliona dinara, a osim ove, naveo je Gojković, u toku je rekonstrukcija i adaptacija još 13 zdravstvenih objekata.

Ulaganja su velika i u nabavku opreme, sa čime će biti nastavljeno i tokom naredne godine,

“Sledi nam odmah posle Nove godine konkurs za nabavku medicinske opreme za ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa zaštite. Pokrajinska vlada je iz budžeta za ovu godinu izdvojila 500 miliona dinara vezano odmah za prve konkurse. Sto miliona dinara ćemo upotrebiti za nabavku vozila hitne pomoći, jer imamo izuzetan problem da nam male opštine nemaju automobila za prevoz pacijenata”, rekao je Gojković. 

Pokrajina će u 2018, između ostalog, uložiti sredstva i u nabavku visokosofisticirane dijagnostičke opreme, CT aparata, magnetnih rezonanci, što će doprineti smanjenju lista čekanja pacijenata.

Višegodišnje liste čekanja koje postoje i za rutinske operacije koje ne zahtevaju sofisticiranu opremu, poput operacije hernije ili katarakte, mogle bi biti kraće zahvaljujući nabavci opreme za neke hirurške procedure.

“Mišljenja sam da ćemo tokom ove godine značajno smanjiti liste čekanja za hirurške procedure, prvenstveno procedure u abdominalnoj hirurgiji, za procedure u ortopedskoj hirurgiji, za koju smo ove godine smanjili listu čekanja za 30%”, kaže Gojković. 

U saradnji sa Vladom Republike Srbije u toku je završetak dogovora i pregovora za kupovinu još dva nova linearna akceleratora za Institut u Sremskoj Kamenici, koja već ima tri ovakva aparata, nakon čega, prema njegovim rečima, više neće biti liste čekanja za zračnu terapiju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.