APV: Mere za sprečavanje posledica suše

VIDEO K9 : Suša koja je i ove godine poljoprivrednicima uzela svoj danak, bila je tema o kojoj je govorio i pokrajinski sekretar za poljoprivedu. On je navio da bi Vlada trebalo da predoži mere za ulaganje u navodnjavanje. Jedna od tema bile su i izmene Zakona o poljoprivednom zemljištu.

0
244

Osvrnuvši se na sušu i otežane uslove za poljoprivredne proizvođače, pokrajinski sekretar za poljoprivredu je istakao da agrarni budzet Vojvodine finansijski nikada nije bio značajniji i dodao da će rebalansom pokrajinskog budzeta iz juna i predstojećim na sednici Skupštine Vojvodine 31. avgusta, biti u pokrajinskom budzetu novih 300 miliona dinara namenjenih za poljoprivredu i vodoprivredu, za pripremu projektno-tehničke dokumentacije za realizaciju novih hidro-sistema za navodnjavanje.

„U ovoj Pokrajinskoj vladi, za samo godinu dana, uspeli smo da kompletiramo dokumentaciju za 11 regionalnih hidro-sistema za navodnjavanje, obezbedimo neophodna sredstva od republičke Vlade i Abu Dabi fonda za razvoj. Ti projekti, čija vrednost iznosi blizu 1,5 milijardi dinara, u fazi su realizacije i obezbediće, zajedno sa investicijama „Voda Vojvodine“, navodnjavanje oko 25 hiljada hektara. Sa dodatnim finansijskim sredstvima hoćemo da uradimo nove projekte, konkurišemo sa njima kod Abu Dabi fonda za razvoj i omogućimo, po procenama, novih 15 hiljada hektara pod sistemima za navodnjavanje“, rekao je Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivedu. 

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu osvrnuo se i na aktuelnu situaciju u vezi sa izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i ocenio da je intencija tih izmena da se zaštite domaći poljoprivredni proizvođači i onemogući potpuna liberalizacija tržišta poljoprivrednim zemljištem.

“Želim da napomenem da je vrlo jasan stav po tom pitanju. Izmenama i dopunama želimo da zaštitimo interese domaćih poljoprivednika, nažalost, oni koji su o tome pregovarali 2008. godine, kada je potpisivan sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, nisu o tome dovoljno vodili računa i zasta je politikantski sada u 2017. godini ovoj Vladi govoriti i prebacivati odgovornost po tom pitanju”, rekao je Radojević.

Radojević je još jednom ponovio da ne treba dozvoliti prodaju zemlje strancima, dodajući da će izmenama i dopunama Zakona zarpavo biti psotavljeni limiti i kriterijumi koji će tu kupovinu ograničiti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.