APV: Dogodine još jedan pokretni mamograf

VIDEO K9: Pokrajinska vlada će, kako je saopšteno, naredne godine obezbediti u budžetu novac za kupovinu još jednog pokretnog mamografa.

117

U svetu na svaka tri minuta jedna žena oboli od raka dojke, a u Srbiji će svaka 12. žena tokom života oboleti od ove teške bolesti.

Podaci pokazuju, međutim, da je još uvek mali odziv žena starosti 50 do 60 godina na organizovane skrininge mamografijom, a zdravstvenim ustanovama obolele žene se javljaju uglavnom tek kad tumor uznapreduje.

Zbog nedostupnosti mamografije, prevashodno u vojvođanskim ruralnim područjima, Pokrajinska vlada je ove godine kupila pokretni mamograf sa ciljem da ženama u seoskim sredinama omogući besplatno snimanje pokretnim mamografom, bez uputa i bez zdravstvene knjižice.

Za tri meseca u tri opštine pregledane su 1402 žene, a njih 75% izjavilo je da su prvi put bile na mamografiji. Kod 10 žena potvrđen je karcinom dojke i kod njih je već započeto lečenje.

Iz tog razloga Pokrajinska vlada, kako je saopšteno, za sledeću godinu planira kupovinu još jednog pokretnog mamografa, kako bi što većem broju žena koje imaju preko 40 godina bio omogućen ovaj važan dijagnostički pregled.

U znak podrške, a u susret Svetskom danu borbe protiv raka dojke, od kojeg u našoj zemlji godišnje umre 1600 žena, zgrada Pokrajinske vlade osvetljena je ružičastom bojom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.