APV: 98,7 miliona dinara za sufinansiranje EU projekata

VIDEO K9: Novcem EU finansiraju se brojni projekti u oblasti zdravstva, nauke, socijalnih usluga, sporta. Ovi projekti se kroz konkurse sufinansiraju i iz pokrajinskog budžeta, a danas je dodeljeno 70 ugovora koji korisnicima obezbeđuju ova bespovratna sredstva.

0
463

Sedamdeset korisnika dobilo je danas ugovore koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva na konkursu za sufinansiranje EU projekata. Iz pokrajinskog budžeta za ove svrhe izdvojeno je 98,7 miliona dinara.

Radi se o projektima iz oblasti zdravstva, socijalnih usluga, poboljšanja životne sredine, unapređenja turističkih potencijala, nauke, sporta i drugim projektima kojima se doprinosi lokalnom i regionalnom razvoju, kao i poboljšanju kvaliteta života stanovnika.

„Više od polovine sredstava na ovom, drugom ovogodišnjem konkursu, dodeljeno je lokalnim samoupravama za 19 projekata, gde spadaju i manje razvijene opštine kojima je teško da za svoje projekte obezbede sredstva za učešće ili sufinansiranje. Tako su sredstva dobile i manje razvijene opštine Opovo, Plandište, Nova Crnja i Bela Crkva. Novina u ovoj godini je da je za takve opštine maksimalni iznos od četiri miliona dinara povećan na šest miliona dinara“, izjavila je Smiljka Jovanović, pokrajinska sekretarka za finansije.

Pored toga, sredstva za svoje projekte dobile su i nevladine organizacije, regionalne razvojne agencije, javna preduzeća, jedno mikro privredno društvo, kao i institucije iz oblasti obrazovanja i nauke, gde prednjači Univerzitet u Novom Sadu.

“Broj projekata koji se realizuju
0104 da realizuje te projekte”, navela je Milica Pavkov Hrvojević, dekanica PMF-a.

Najveći broj projekata, kako je istakla, realizuje se na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, jer je kulturni turizam i zaštita kulturnih područja u fokusu IPA pograničnih projekata.

Pokrajinski sekretarijat za finansije je u ovoj godini, za ovu namenu, obezbedio blizu 200 miliona dinara finansijske podrške i zaključio 134 ugovora, a kako je istaknuto, u budžetu Vojvodine predloženom za 2019. godinu planirana su sredstva za nastavak tih aktivnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.