APV: 9,5 miliona dinara za višejezičnost

VIDEO K9: Ugovore o dodeli budžetskih sredstava organima i organizacijama sa teritorije Vojvodine, u čijem radu su u službenoj upotrebi jezici i pisma nacionalnih manjina dodeljeni su juče u zgradi Pokrajinske vlade. Za ovu namenu obezbeđena su sredstva iz bužeta Vojvodine u ukupnom iznosu od 9,5 miliona dinara.

0
539

Sredstva u iznosu od 9,5 miliona dinara su, na osnovu javnog konkursa, raspodeljena na 83 organa i organizacije sa teritorije pokrajine, a namenjena su za osposobljavanje zaposlenih da se koriste jezikom nacionalnih manjina, za razvoj sistema elektronske uprave u uslovima višejezičnosti, za višejezične table s nazivima naselja, ulica, organa i javnih obaveštenja, kao i za štampanje višejezičkih obrazaca i javnih publikacija.

“Već od jula meseca u samom sistemu Pokrajinske vlade imaćemo, čini mi se, dovoljan broj prevodilaca da za potrebe poslanika i službi ubuduće i to će biti po prvi put, realizujemo prevođenje svih materijala sa službenog jezika u našoj zemlji, srpskog i službenog pisma, ćirilice, na jezike nacionalnih manjina, nacionalnih zajednica”, najavio je tom prilikom Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Među opštinama koje su dobile ova sredstva je i Bač, a biće iskorišćena za postavljanje višejezičnih tabli u Bačkom Novom Selu i Plavni.

“U službenoj upotrebi su u opštini Bač jezici mađarski i slovački. Naša opština je siromašna, opština 3. kategorije razvijenosti i znači nam svaki dinar i sva sredstva koja možemo da dobijemo od Pokrajinske vlade kao pomoć ili bilo kog višeg nivoa vlasti”, naveo je Borislav Antonić, predsednik Opštine Bač.

Konkurs na osnovu kojeg su dodeljeni ugovori za ova sredstva sprovodi se više od 10 godina sa ciljem da se unaprede prava pripadnika nacionalnih manjina na službenu upotrebu jezika i pisma, podsetio je pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš.

“Kurs koji smo zauzeli na tom planu nastavićemo i u budućnosti, te vas u tom smislu ohrabrujemo da nastavite sa aktivnostima i realizacijom projekata u oblasti službene upotrebe ezika i pisama nacionalnih manjina, kao što ste to, uostalom činili i do sada”, kazao je Njilaš.

Njilaš je dodao i da se i jedno od 11 poglavlja Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23 Republike Srbije odnosi upravo na upotrebu jezika i pisama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.