APV: 145 miliona dinara poljoprivrednicima

VIDEO K9: Za podsticaj intenzivne poljoprivredne proizvodnje pokrajina je kroz četiri konkursa usmerila 145 miliona dinara. Ugovori su danas uručeni poljoprivrednicima.

0
371

Uručena su 103 ugovora predstavnicima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, za koje je Pokrajina putem četiri konkursa obezbedila bespovratna sredstva u visini oko 145 miliona dinara.

Ukupna vrednost ove investicije je 282 milion dinara, u kojoj je pokrajinsko učešće 51,29 odsto.

Kada je reč o najznačajnijem konkursu, a to je sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje, prema rečima pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, mr Vuka Radojevića, odobreno je oko 86 miliona dinara, u okviru 51 ugovora, čime će biti obezbeđeno navodnjavanje na novih 710 hektara obradivih površina u Vojvodini.

Od 51 ugovora koji su namenjeni za podsticaj u sisteme za navodnjavanje, čak 36 ostvaruju pravo na povraćaj i do 70 odsto, a reč je o poljoprivrednicima mlađim od 40 godina, ženama nosiocima poljoprivrednih gazdinstava i onima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom u otežanim uslovima.

Dodeljeno je i 35 ugovora u okviru konkursa za sufinansiranje investicija u nabavku opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda i elemenata potrebnih za podizanje proizvodnih zasada voćaka, vinove loze i, po prvi put, proizvodnje i uzgajanje hmelja. Ukupna vrednost ove investicije je 76 miliona dinara, u kojoj Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu učestvuje sa blizu 46 miliona dinara.

Po osnovu konkursa za proizvodnju u zaštićenom prostoru, za ukupno 10 ugovora, Sekretarijat je namenio osam miliona dinara od ukupne vrednosti investicije koja iznosi 11,5 miliona dinara.

Na konkursu za opremanje stočarskih farmi- živinarskih, govedarskih i svinjarskih, odobreno je sedam ugovora. Ukupna vrednost investicije je osam miliona dinara, a učešće Sekretarijata 5,5 miliona.

Radojević je najavio će naredne nedelje biti raspisan i konkurs za mlade poljoprivrednike ruralnim sredinama. Ova mera, koja treba da doprinese razvoju sela i omogući mladim ljudima da ostanu u njima i bave se poljoprivredom, prvi put je sprovedena prošle godine, a za ovaj startap program u 2018. predviđeno je dvostruko više sredstava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.