APR: Prijava stvarnih vlasnika firmi do 31. januara

VIDEO K9: APR podseća firme u Srbiji koje do sada nisu prijavile svoje vlasnike da to učine do predviđenog roka, odnosno do 31. januara ove godine.

138

80 odsto firmi je do sada prijavilo svoje stvarne vlasnike u APR-u. Za sve one koji tu zakonsku obavezu nisu ispunili do sada, rok je 31. januar ove godine.

Rok za upis stvarnih vlasnika je, inače, usvajanjem izmena Zakona o evidetiranju stvarnih vlasnika, produžen za godinu dana budući da je isticao 31. januara 2019. godine.

APR je u obavezi da proverava da li su svi subjekti evidentirali stvarne vlasnike u roku koji je za to predviđen i nakon toga podnosi prijave za pokretanje prekršajnog postupka protiv onih koji nisu izvršili tu svoju zakonsku obavezu.

APR inače prati formalni deo upisa u evidenciju stvarnih vlasnika koju vodi, a terensku kontrolu obavljaju drugi nadležni organi.

Evidentiranje stvarnih vlasnika je besplatno, a ti obavezu imaju privredna društva, društva u likvidaciji, zadruge, ogranci stranih privrednih društava, poslovna udruženja, udruženja i savezi udruženja, fondacije i zadužbine, ustanove, kao i strana predstavništva privrednih društava. Kazne za neupisivanje stvarnog vlasnika kreću se od 500.000 dinara do dva miliona dinara za pravno lice, odnosno od 50.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu.

Podsetimo, centralna evidencija stvarnih vlasnika uvedena je 2018. godine, što je bio jedan od uslova da Srbija više ne bude na sivoj listi Međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca kao zemlja sa određenim poteškoćama u sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.