APR: Ističe rok evidencije stvarnih vlasnika

Prema Zakonu o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, registrovani zastupnici u preduzećima, udruženjima, fondacijama i zadužbinama, koja su registrovana u Agenciji za privredne registre (APR), u obavezi su da do danas izvrše evidentiranje stvarnog vlasnika.

255

Postupak evidencije je besplatan i vodi se isključivo elektronskim putem tako što korisnik aplikacije, koja se nalazi na internet stranici APR-a, pristupa na osnovu naloga koji je kreirao na sistemu za centralizovano prijavljivanje korisnika.

Pored naloga, registrovani zastupnici moraju da imaju elektronski sertifikat i aplikaciju NexU za potpisivanje elektronskim potpisom.

APR je od početka evidentiranja stvarnih vlasnika apelovala na korisnike da izvrše obavezu tako što je na 65.000 registrovanih naloga poslala pozivni mejl o postojanju te zakonske obaveze.

Zakon se primenjuje na sva privredna društva, osim na društva koja su u stečaju ili u postupku prinudne likvidacije, i ne primenjuje se na javna akcionarska društva.

Evidentiranje su dužni da izvrše i zakonski zastupnici zadruga, ustanova, zadužbina i fondacija, poslovnih udruženja i udruženja građana, osim sportskih udruženja i verskih organizacija.

Osim domaćih, obavezu evidentiranja stvarnih vlasnika imaju i ogranci stranih pravnih lica, kao i predstavništva stranih privrednih društava, zadužbina i fondacija.

U cilju pomoći korisnicima tehnička služba APR-a radiće danas i sutra do 20 časova ukoliko budu imali nekih tehničkih problema. (Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.