APR: Ističe rok evidencije stvarnih vlasnika

Prema Zakonu o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, registrovani zastupnici u preduzećima, udruženjima, fondacijama i zadužbinama, koja su registrovana u Agenciji za privredne registre (APR), u obavezi su da do danas izvrše evidentiranje stvarnog vlasnika.

297

Postupak evidencije je besplatan i vodi se isključivo elektronskim putem tako što korisnik aplikacije, koja se nalazi na internet stranici APR-a, pristupa na osnovu naloga koji je kreirao na sistemu za centralizovano prijavljivanje korisnika.

Pored naloga, registrovani zastupnici moraju da imaju elektronski sertifikat i aplikaciju NexU za potpisivanje elektronskim potpisom.

APR je od početka evidentiranja stvarnih vlasnika apelovala na korisnike da izvrše obavezu tako što je na 65.000 registrovanih naloga poslala pozivni mejl o postojanju te zakonske obaveze.

Zakon se primenjuje na sva privredna društva, osim na društva koja su u stečaju ili u postupku prinudne likvidacije, i ne primenjuje se na javna akcionarska društva.

Evidentiranje su dužni da izvrše i zakonski zastupnici zadruga, ustanova, zadužbina i fondacija, poslovnih udruženja i udruženja građana, osim sportskih udruženja i verskih organizacija.

Osim domaćih, obavezu evidentiranja stvarnih vlasnika imaju i ogranci stranih pravnih lica, kao i predstavništva stranih privrednih društava, zadužbina i fondacija.

U cilju pomoći korisnicima tehnička služba APR-a radiće danas i sutra do 20 časova ukoliko budu imali nekih tehničkih problema. (Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.