APR: EPS najveće privredno društvo u Srbiji u 2018.

VIDEO K9: Najveće privredno društvo u prethodnoj godini u Srbiji bila je Elektroprivreda Srbije sa prihodima od 263 milijarde dinara, objavila je danas Agencija za privredne registre.

0
291

JP EPS sa poslovnim prihodom od 263 milijarde dinara u 2018. godini, što je za 4,7 odsto više nego u prethodnoj, najveće je privredno društvo u Srbiji, kažu u Agenciji za privredne registre Srbije, uz podatak da prihodi EPS-a čine 2,5 odsto poslovnih prihoda cele srpske privrede.

“Veličina ove kompanije se meri time da se ona od 7 listi po kojem vršimo rangiranje privrednih društava nalazi na pet od sedam listi. Dakle, veličinu ove kompanije opredeljuju najveća poslovna imovina, najveći kapital i najveći broj zaposlenih kao važni resursi za ostvarivanje nove vrednosti. Ova kompanija je i kompanija sa najvećim poslovnim prihodom kao rezultat obavljanja poslovne delatnosti upotrebom tako velikih resursa kojima raspolaže”, rekla je Ružica Stamenković na konferenciji za novinare APR-a.

Kada je reč o ostvarenom neto dobitku koji je u 2018. godini prepolovljen, kaže ona, ta kompanija se spustila na 39 mesto u odnosu na 16 mesto iz prethodne godine, a razlog je smanjena produktivnost i za preko dve trećine manji dobitak iz finansiranja na koji se oslanjala.

“Sa druge strane, poslovanje EPS-a karakterišu i najveći istorijski gubici koji u značajnoj meri opterećuju finansijski položaj ove kompanije, doprinose izvesnom smanjenu resursa iz godine u godinu i daljem padu pokazatelja profitabilnosti ove kompanije. Međutim, bez obzira na iskazane gubitke EPS je još uvek kompanija sa daleko najvećim performansama u zemlji, ima dobar bonitet i ima zadovoljavajuću likvidnost”, dodala je Stamenković.

Prema navodima APR-a najuspešnije privredno društvo je kompanija NIS, koja je druga prema ostvarenim poslovnim prihodima od 258,5 milijardi dinara, uz njihov godišnji rast od 19,8 odsto, a najveći neto dobitak u 2018. godini u kategoriji privrednih društava sa najvećim neto dobitkom kao odraz stranih direktnih investicija iskazalo je privredno društvo Zi Đin u Boru (bivši RTB), čiji dobitak iznosi 90,05 milijardi dinara.

Drugo mesto prema neto dobitku od 53,1 milijardu dinara, navodi APR, zauzima beogradski Aerodorm „Nikola Tesla“.

APR podseća da će uskoro stupiti na snagu novi zakon o računovodstvu i reviziji što će omogućiti izmene elektronskog informacionog sistema.

“Dakle, kao što znate, evidencija stvarnog vlasništva je počela sa radom 31. decembra prošle godine. Od tada do danas u tu evidenciju se evidentiralo 80 procenata obveznika. Znači, 20 procenata se nije evidentiralo. Aktuelni zakon koji to predviđa predviđa i prekršajnu i krivičnu odgovornost vlasnika subjekata koji se nisu evidentirali u toj evidenciji. Dakle, evidencija je za korisnike potpuno besplatna. Uputsvo postoji na samom sajtu. Potrebno je par minuta vremena da bi se neko evidentirao kao stvarni vlasnik preduzeća. Jedino što mu je potrebno jeste kvalifikovani elektronski sertifikat”, naveo je Milan Lučić, direktor APR-a.

Prema njegovim rečima Agencija će moći da podnosi prekršajne prijave, koje su, po zakonu, od 50 000 do 2 miliona dinara.

Krajem avgusta Agencija je ugasila 23.000 privrednih subjekata koji su ušli u prinudnu likvidaciju, kaže Lučić i dodaje da Agencija radi i na uspostavljanju centralne evidencije zdravstvenih ustanova kako bi svi podaci bili objedinjeni i javni.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.