Apel za zaštitu pčela

VIDEO K9: Ministarstvo poljoprivrede apelovalo je danas na sve koji koriste sredstva za zaštitu bilja da u vreme cvetanja voća, kada su pčele najaktivnije, preduzmu sve mere kako bi se zaštitili ovi insekti.

421

Višestruke koristi pčela u poljoprivredi svake godine ugrožavaju nesavesni korisnici sredstava za zaštitu bilja koji, bez obzira na zakonske odredbe i visoke kazne, ne sprovode mere zaštite bilja i tako ugrožavaju pčele i pčelarstvo”, upozorili su u Ministarstvu.
Kako podsećaju, najstrožije se zabranjuje tretiranje voćnjaka u punom cvatu, uljane repice i suncokreta, a ugroženim se smatraju i svi pčelinjaci na udaljenosti od pet kilometara od tretirane površine.Ukoliko dođe do kršenja odredbi Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, protiv nesavesnih korisnika biće preduzete adekvatne mere u skladu sa Zakonom o sredstvima za zaštitu bilja.Kazne su predviđene ukoliko se primenjuju sredstva za zaštitu bilja koja su otrovna za pčele u vreme cvetanja bilja.

Iz Ministarstva su upozorili da su za nepoštovanje odredbi ovog člana, za pravna lica predviđene kazne od 700.000 do tri miliona dinara, za preduzetnike od 300.000 do 500.000 dinara, dok su za fizička lica kazne od 35.000 do 50.000 dinara.
Sredstva za zaštitu bilja koja su otrovna za pčele mogu se primeniti samo u slučaju suzbijanja karantinski štetnih organizama i to samo nakon pisanog odobrenja ministra poljoprivrede. .Zakon o sredstvima za zaštitu bilja propisuje da sva sredstva za zaštitu bilja moraju da se primenjuju na način kojim se ne ugrožava zdravlje ljudi i životinja i nepotrebno povećava njihovo izlaganje sredstvima za zaštitu bilja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.