Apel uprave za vanredne situacije

VIDEO K9: Prethodnih nedelja registrovano je višestruko povećanje broja požara na otvorenom prostoru. Nekoliko požara na padinama Fruške Gore umalo se pretvorilo u stihiju, a ozbiljno je bio ugrožen i saobraćaj na autoputu E-75 i Zrenjaninskom putu, usled slabe vidljivosti uzrokovane gustim dimom sa okolnih parcela. Zahvaljujući velikom požrtvovanju pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica izbegnuta je veća materijalna šteta.

0
382

U ovom periodu pripreme zemljišta, poljoprivrednici često spaljuju korov i ostatke useva, pa postoji opasnost da se vatra prenese na susedne parcele, vinograde i voćnjake, kao i na druge objekte, što može prouzrokovati veliku materijalnu štetu.

Česti su i slučajevi nekontrolisanog spaljivanja suve trave i niskog rastinja pored puteva, u blizini šuma i vikend naselja. Rizik od požara prisutan je i usled pojave da građani, koristeći povoljne vremenske uslove, uređuju svoja dvorišta i spaljuju smeće ili biljne ostatke na otvorenom prostoru.

“Uprava za vanredne situacije podseća građane da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru. Takođe, podsećamo da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima”, stoji u apelu Uprave za vanredne situacije.

Nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu odgovornost za koju su propisane visoke novčane kazne, i to: za pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu i za fizičko lice od 10.000 do 50.000 dinara i za preduzetnika od 150.000 do 500.000 dinara.

“Kako veliki broj požara nastaje najčešće usled nepažnje i neznanja, apelujemo na građane da odgovornim postupanjem doprinesu očuvanju prirode i materijalnih dobara. Takođe, pozivamo građane da obrate posebnu pažnju na moguće izbijanje požara u svojoj okolini, kao i na osobe koje bi se sa tim mogle dovesti u vezu, te da saznanja o tome odmah prijave nadležnoj policijskoj stanici”, navedeno je u saopštenju.

Uprava za vanredne situacije u Novom Sadu intenzivno će kontrolisati sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i protiv lica koja ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka, podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Ukoliko požarom nastupe štetne posledice po život ili imovinu većih razmera, vinovnici podležu i krivičnoj odgovornosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.