Apel EPS-a socijalno ugroženima da se prijave za besplatne kilovat-sate

VIDEO K9: JP „Elektroprivreda Srbije“ uputilo je molbu sve socijalno ugroženim građanima da se prijave nadležnim organima lokalne samouprave i iskoriste mogućnost da dobiju besplatne kilovat-sate. Apel je usledio nakon samoubistva Miroslava Stojanovića iz Jelašnice kod Niša, oca četvoro dece koji je, prema pisanju medija, sebi oduzeo život zbog siromaštva.

0
416

Miroslav Stojanović (44) iz niškog sela Jelašnica, raseljenik sa Kosova i Metohije, ubio se u utorak popivši insekticid etiol, samo nekoliko sati nakon što mu je struja isključena zbog dugovanja od 22.000 dinara, preneli su beogradski mediji.

Samoubistvo je, prema istom izvoru, najavio, rekavši da više ne može da izdrži siromaštvo jer nema čime da hrani četvoro maloletne dece.

Iz JP EPS potom je saopšteno da to preduzeće nema mogućnosti da socijalno ugroženim građanima pomogne, osim na osnovu Vladine Uredbe o energetski ugroženom kupcu, koju je usvojila Vlada Srbije.

Potrebno je da se socijalno ugroženi građani prijave službi socijalne zaštite u svojoj lokalnoj samoupravi jer, kako navode, EPS ‘nema zakonsko ovlašćenje da određuje nivoe socijalne ugroženosti građana niti da samovoljno određuje ko ima pravo na besplatne kilovat-sate’.

“U više navrata EPS je apelovao na socijalno ugrožene građane da se prijave nadležnim organima lokalne samouprave i iskoriste mogućnost da dobiju besplatne kilovat-sate. Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da je Miroslavu Stojanoviću iz Jelašnice kod Niša u aprilu upućeno upozorenje pred obustavu isporuke električne energije za dug od 22.000 dinara, a da je na dan 11.7.2018. dug dostigao 35.000 dinara”, stoji u saopštenju EPS-a.

Na osnovu uredbe o energetski ugroženom kupcu, prema podacima EPS-a, umanjenje računa za električnu energiju u 2017. godini koristilo je oko 70.000 domaćinstava mesečno.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.