Apel davaocima 0 i RH- krvnih grupa

VIDEO K9: Zavod za transfuziju krvi Vojvodine pozvao je davaoce pre svega nulte i krvnih grupa sa negativnim RH faktorom da doniraju krv.

162

Tokom leta, s obzirom na sezonu godišnjih odmora, tradicionalno je slabija poseta dobrovoljnih davalaca Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, što može dovesti do smanjenja zaliha, naročito krvi najređih krvnih grupa.

“Tako da bismo ovog puta pozvali davaoce, pre svega, nulte krvne grupe, kao i davaoce svih krvnih grupa sa negativnim RH faktorom”, rekla je Jelena Čulić iz Zavoda za transfuziju.

Ona je podsetila da davaoci krvi mogu biti sve zdrave osobe između 18 i 65 godina starosti.

“Dakle, potrebno je da ste zdravi, da se dobro osećate, da ste odmorni, to su neki preduslovi za davanje krvi i da ne smete imati neko hronično obolenje i ne smeju se konzumirati lekovi niti alkohol”, istakla je Čulić.

Dobrovoljni davaoci mogu donirati krv u Zavodu za transfuziju koji se nalazi u Hajduk Veljkovoj ulici br. 9a u Novom Sadu svakog radnog dana od 7 do 14 časova, utorkom i do 18, a radna je i svaka prva subota u mesecu od 8 časova do podne.

Osim u Novom Sadu, dobrovoljni davaoci krv mogu dati i u mestima širom Vojvodine. Transfuziomobil, koji je Zavod dobio pre nekoliko dana, u četvrtak će prikupljati krv u Sivcu, Kljajićevu i Novom Bečeju, a u petak u Rumi i zrenjaninskoj MZ Bagljaš.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.