Apel davaocima 0 i A krvne grupe

VIDEO K9: Iz Zavoda za transfuziju krvi uputili su apel dobrovoljnim davaocima koji imaju nultu i A krvnu grupu da doniraju krv, jer su trenutno smanjene zalihe krvi ovih krvnih grupa.

461

Iako je broj davalaca krvi ove godine približno jednak prošlogodišnjem, potrebe za dragocenom tečnošću su veće nego što je to uobičajeno, kažu u Zavodu za transfuziju. Zato su iz ove ustanove češći i apeli dobrovoljnim davaocima krvi.

 

” U ovom trenutku su 0 i A krvne grupe smanjene zalihe, tako da pozivamo sve humane ljude, sve dobrovoljne davaoce krvi da nam se priključe, kako na našim redovnim akcijama davanja krvi, tako i u Zavodu za transfuziju krvi, Hajduk Veljkova 9a”, rekla je Zorica Bjelić, PR Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Davalac krvi može biti svaka zdrava osoba između 18 i 65 godina, pošto se utvrdi nakon lekarskog i laboratorijskog pregleda da davanje krvi neće naškoditi samom davaocu i da neće naškoditi primaocu, odnosno pacijentu. Svaka jedinica krvi se testira na uzročnike bolesti koje se mogu preneti putem krvi, a to su HIV, hepatitis B, hepatitis C i sifilis.

 

“Ono što je nama jako značajno je da davaoci budu iskreni prilikom popunjavanja upitnika. Taj upitnik može puno da kaže, ukoliko davalac, zaista, iskreno odgovori na svih tridesetak pitanja, koliko su u ovom upitniku postavljeni i, naravno, u komunikaciji sa našim lekarom da ne sakrije ni jednu informaciju, jer ta informacija može da bude značajna kako za njegovo dalje zdravstveno stanje, tako i za nekog pacijenta koji će primiti krv, jer krv mora biti bezbedna, kako bi bezbedno stigla do pacijenta”, navela je Bjelić. 

Samo davanje krvi traje tri do pet minuta, praktično je bezbolno, a neretko pomaže i zdravlju samih davalaca.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.