AP Vojvodina dobija Razvojnu agenciju

VIDEO K9: Danas je održana sednica Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, a najvažnija tačka bila je odluka o osnivanju Razvojne agencije Vojvodine. Cilj osnivanja Agencije jeste davanje konkretnih finansijskih podsticaja u otvorenom i transparentnom modelu, rekao je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. Sa druge strane, opozicione stranke nisu podržale ovaj predlog, navodeći da Vlada Vojvodine, koja će upravljati Agencijom, ima suviše diskrecionih prava, dok je Skupština u ovom slučaju marginalizovana.

0
972

Danas je održana prva sednica Skupštine Vojvodine u ovoj godini, a 10. po redu u ovom sazivu. Sednica je imala ukupno šest tačaka, a prema oceni predsednika Skupštine Ištvana Pastora, najvažnije su bile prve dve.

“Sa jedne strane, to je donošenje odluke o prestanku rada VIP Fonda, sa druge strane donošenje odluke o formrianju Razvojne agencije APV. Što se tiče VIP Fonda, moram da kažem da je on u prethodnih 13 godina svog postojanja odigrao značajnu ulogu i postala je je jedna respektabilna institucija u pokrajini. Bila je na usluzi potencijalnim investitorima, opsluživala ih i zahvaljujući radu VIP Fonda došlo je do realizacije nekoliko desetima veoma značajnih inveticija na teritoriji APV”, rekao je Pastor.

Razvojna agencija Vojvodina nastaje spajanjem VIP Fonda i Razvojne agencije koja već postoji, ali nema licencu. Osim što će davati finansijske podsticaje, Razvojna agencija Vojvodine će pomagati u smanjenju stope nezaposlenosti, rekao je Igor Mirović, najavljujući da bi prva sredstva koja će biri raspoređena kroz sekretarijate biti već nakon rebalansa budžeta, što znači najkasnije u julu.

“Ideja je da u onim segmentima koji nisu pokriveni delovanjem Razvojne eagencije Srbije, pre svega u komplementarnom modelu, imamo podsticaje posebno u Vojvodini preko Razvojne agencije koja će biti, zapravo, usmerena na pripremu kompanija, na promociju potencijala koje Vojvodina ima i na dokumentacionoj osnovi koja treba da služi kao podloga za dodelu podsticaja “, naveo je Mirović.

Mirović je rekao da je osnivanje Razvojne agencije Vojvidine bilo njegovo predizborno obećanje, a kako je naveo, Agencija bi trebalo da počne sa radom za oko mesec dana.

“Ovo će biti sasvim nova kompanija, imaće 4 segmenta. Jedan veoma važan biće vezan za strategijska istraživanja, za inovacije, drugi, ne manje važan, biće vezan za saradnju sa Razvojnom agencijom Srbije sa državim i međunarodnim fondovima, treći će biti vezan za saradnju sa lokalnim samoupravama i baziraće se na promociji potencijala, dakle nastavićemo sa promocijom potencijala koje je do sada radila VIP agencija, a četvrti će biti biti vezan za pripremu konkretnih podsticaja. Po broju zaposlenih to će biti mala agencija, do 30 zaposlenih”, istakao je Mirović.

Konkretne rezultate rada Agencije Mirović očekuje već polovinom godine, a izveštaje o radu Agencije usvajaće Skupština Vojvodine. Predlog o osnivanju agencije podržala je poslanička grupa socijalsita.

“Smatramo da je to ispunjenje obećanja koje je dato kada je formirana Pokrajinska vlada, a to je da će se na jedan sintetski način vršiti sve aktivnosti vezane za razvoj APV u ekonomskom, kulturno i drugom smislui. Na taj način će se uspeti na jednom mestu sakupti sredstva, a naravno ta sredstva će biti dalje klasirana preko odgovarajućih sekretarijata, ali mislim da će se imati jedan puni uvid u ono što je Vojvodini najpotrebnije, da će se investicije kretati prema onim područjima Vojvodine gde je to najpotrebnije” kazao je Pavle Budakov, poslanik SPS.

Što se tiče opozicije, ona je smatra da se rad Agencije moga organizovati i drugačije. Osam amandmana na predlog ove odluke podnela Demokratska stranka.

“Smatram da razvoj APV je susviše ozbiljna oblast da bi se to prepustilo samo Pokrajinskoj vladi. Odluka o osnivanju Razvojne agencije daje prevelika diskreciona ovlašćenja Pokrajisnkoj vladi. Omogućava da moć odlučivanja bude koncentrisana isključivo u rukama pojedinaca iz Pokrajinske vlade, a Skupštinu APV potpuno se marginalizuje i pretvara u nekoga ko će samo danas doneti osnivački akt, a sve ostalo radiće isključivo Pokrajinska vlada”, rekao je Nenad Borović, poslanik demokrata u Skupštini AP Vojvodine.

Da je sva moć koncentrisana u Pokrajinskoj vladi, a da je sa druge strane Skupština marginalizovana, smatraju i radikali, koji su takođe glasali protiv osnivanja Razvojne agencije Vojvodine. Đurađ Jakšić, poslanik SRS kaže da ona predstavlja paralelnu instituciju s obzirom da, kako navodi, delokrug njenog rada se u velikom delu poklapa sa nadležnostima drugih pokrajinskih organa i sekretarijata.

“Srpska radikalna stranka je mišljenja da nikakav konkretan benefit građani APV neće imati od formiranja još jedne agencije koja će se finansirati iz budžeta pokrajine. Osnivanje ove agencije definitivno predstavlja potvrdu kontinuiteta naprednjačke pokrajinske vlasti u odnosu na ono šti su radile dosmanlije u Vojvodini do 2016. godine”, rekao je Jakšić.

Na dnevnom redu 10. sednice Skupštine danas je i izveštaj o radu Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede za 2015. godinu, kao i predlog odluke o razrešenju Nadzornog odbora Garancijskog fonda Autonomne pokrajine Vojvodine. Pred poslanicima su i predlozi sporazuma o saradnji Vojvodine i Gomeljske oblasti (Republika Belorusija), kao i Nižegradske oblasti (Ruska Federacija).

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.