Antistres bojanke u Matici srpskoj

VIDEO K9: U Matici srpskoj, povodom manifestacije Dani Ukrajine, predstavljene su antistres bojanke, ukrajinske umetnice Olesje Vakulenko.

0
541

Bojanke za odrasle su već neko vreme aktuelne i, za razliku od mnogih prolaznih trendova, one su zapravo korisne po naše zdravlje.

Crteži su najrazličitiji, a ukrajinska umetnica Olesja Vakulenko svoje bojanke iscrtala je tradicionalnom ukrajinskom tehnikom petrikivka, koja predstavlja i zvanični brend Ukrajine.

“Petrikivka inače je način slikanja koji je zaštićen kao brend Ukrajine i kao nematerijalna kulturna baština pod zaštitom UNESKO-a. Autorka Olesja Vakulenko spada u kategoriju tih umetnika koji imaju već dugu tradiciju slikanja i njeni roditelji, njena bakica, ona je bila učenica našeg najpoznatijeg slikara patrikivke, ali ona smatra da patrikivku možemo da primenimo na neki savremeni način i zato ona pravi različite marame, košulje, haljine sa patrikivkom, a isto tako ona primenjuje patrikivku u antistres bojankama”, rekla je Natalija Markevič iz Ambasade Ukrajine u Srbiji.

Bojenje je aktivnost koja opušta centar za strah u mozgu i dozvoljava našem umu da dobije svoj zasluženi odmor.

“Odličan način da provedete neko vreme, pauzu na poslu, a i odličan način da zabavite svoju decu, tako da predstavljamo te antistres bojanke koje su različitih tipova. One imaju patrikivski način slikanja, ali koriste izvore iz ukrajinskih narodnih bajki, neke likove poput rusalke, vile, ukrajinskih kozaka i nekih drugih ukrajinskih etničkih motiva”, navela je Markevič.

Sitni detalji u antistres bojankama odličan su način opuštanja i oslobađanja stresa, a potrebni su vam samo bojice, bojanka i malo vremena za sebe.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.