Antikviteti, pogled u prošlost

VIDEO K9: Da ljubav prema starinskim časovnicima i knjigama opstaje i u svetu digitalizacije, ekipa Kanala 9 uverila se na Letnjem sajmu antikviteta održanom danas u Domu Vojske Srbije.

0
214

Užurbana svakodnevnica modernog doba uslovljenog razvojem tehnologije, čini se kao da ne ostavljaju prostora za uživanje u stvarima koje često i ne primećujemo, a bez kojih je nekada život bio nezamisliv.

Ipak, ima ljudi koji uživaju u predmetima koje polako iz upotrebe istiskuje vreme, naročito od pojave digitalizacije.

“Radio sam 40 godina na ovom zanatu, a sad se prosto zabavljam. Značaj satova u današnje vreme mnogo se izgubio kroz elektroniku. Mehaničkih dobrih satova je danas jako malo, ili su im podigli cene”, rekao je Milivoje Filipović, časovničar.

Najstariji sat koji poseduje napravljen je pre više od sto godina, a ljubav prema ovim mehaničkim pokazateljima vremena iz različitih epoha, rekao je Milivoje, drži ga više od 50 godina.

Satovi pokazuju vreme, a duh vremena čuvaju knjige, naročito one stare među čijim koricama su ispisane priče koje nas podsećaju na to ko smo i odakle smo došli.

U Novom Sadu, gde su pre možda deset, 15, 30 godina postojale antikvarnice, danas nemamo klasičnu antikvarnicu u Srpskoj Atini. Imam jednu interesantnu knjižicu, znači, “las iz Srbije” iz 1869. godine, koja reaguju na dešavanja u Sremskim Karlovcima o Srbima u Austrougarskoj. I ovo je jedna knjižica, zapravo jedan album dešavanja između dva svetska rata, a reč je o Subotici i tu imamo litografisane slike koje se odnose na Suboticu između dva svetska rata”, kazuje Srđan Stojančev iz Srpskog bibliografskog društva.

Kako bi pronašli svoje mesto u modernom svetu, rekao je Stojančev, moramo znati šta se dešavalo u vremenu koje je iza nas, a knjige su, kaže on, najbolja i najistinitija svedočanstva ljudskog iskustva, te se u njihovo očuvanje i baštinjenje mora, pored ljubavi, uložiti i mnogo truda i volje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.