Antifašizam, 79 godina kasnije

VIDEO K9: Odnos prema antifašizmu i njegovim tekovinama danas nije isti kao u vremenu posle Drugog svetskog rata, za što postoji nekoliko razloga, rekao je u našem Otvorenom ekranu Petar Šušnjar, jedan od predsednika SUBNOR-a i autor knjige "Gore od rata je kapitulacija".

0
9

Antifašizam, rođen pobede u II svetskom ratu, dugo je bio neprikosnoveni ideal na kojem je izgrađen sistem vrednosti novog sveta. Čini se, međutim, da se antifašizam danas polako potiskuje iz kolektivnog sećanja.

Ratova je, međutim bilo i posle tog događaja te otuda i utisak da je priča vezana za antifašizam istrošena, smatra Šušnjar.

Ideja je bila da svaki narod ima pravo da slobodno bira oblik vlasti i uređenja države kakav mu odgovara, ne remeteći odnose među drugim državama, kazao je Šušnjar.

Drugi razlog za potiskivanje tekovina antifašizma je taj što vlade pojedinih država pokušavaju da iskoriste ono što fašizam nije iskoristio te stvaraju režime pod čijom vladavinom se gube tekovine izborene u II svetskom ratu, naveo je Šušnjar.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.