Antić: Grade se energetski objekti

VIDEO K9: Danas su u Novom Sadu počeli Međunarodni dani energetike i investicija, a svoje potencijale predstavio je i grad Novi Sad. Ova manifestacija se organizuje u susret 5. martu – Svetskom danu energetske efikasnosti, a traje dva dana. Na ovoj manifestaciji istaknuto je da se u Vojvodini trenutno grade vetroparkovi, kako bi Srbija do 2020. godine koristila 27% energije koju dobija iz obnovljivih izvora, što će doprineti značajnim uštedama u budžetima. Prema rečima ministra energetike Aleksandra Antića, Srbija trenutno proizvodi 24% energije koju dobija iz obnovljivih izvora.

0
390

Međunarodni dani energetike i investicija, podstiču poslovne kontakte i saradnju između svih relevantnih aktera u energetici, građevinarstvu i lokalnom razvoju u Srbiji i regionu i stimulišu veće investiranje u ovim oblastima.

Cilj je obezbediti mesto za predstavljanje projekata i pronalaženje adekvatnih finansijskih i stručnih partnera za njihovu realizaciju.

“Želim da istaknem da Vlada Republike Srbije zaista poklanja izuzetnu pažnju energertskim projektima, naravno, investicijama, velikim projektima, ali i energetskoj efikasnosti. Želim samo da podelim danas sa vama nekoliko ključnih stvari i rezultata. Pre svega, Srbija u ovom trenutku prvi put posle već gotovo tri decenije gradi velike energetske objekte. Mi smo počeli realizaicju projekta Kostolac II faza, počeli smo proširenje proizvodnje uglja na Kopu Drmno, koji je prva faza za izgradnju nove termoelektrane, odnosno novog termobloka 350 megavata”, naveo je ministar energetike.

Antić je rekao da se u ovom momentu u Vojvodini grade i objekti za upotrebu obnovljivih izvora energije, pre svega vetra, koji bi krajem 2018. godine trebalo da budu uključeni u energetsku mrežu.

“Vojvodina nema velike energetske objkete i u Vojvodini nemamo neku veliku proizvodnju električne energije. Ovi vetroparkovi će biti, da kažem, prvi veliki ozbiljni energetski objekti te vrste u Srbiji i Vojvodini i, ako tome dodamo objekte na biomasu, na bio gas, koji se takođe grade na teritoriji AP Vojvodine, to će značajno uticati na ovdašnju proizvodnju električne energije”, istakao je Antić.

Oblast energetike je nešto na šta Pokrajinska vlada posebno obraća pažnju, kao i razvoju upotrebe obnovljivih izvora energije i energetskoj efikasnosti rekao je danas potpredsednik Vlade Đorđe Milićević.

“U budžetu za 2017. godinu u tu svrhu planirali smo da bespovratno sufinansiramo projekte iz obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u iznosu od 175 miliona dinara. Dodatno, iz Uprave za kapitalna ulaganja za podizanje energetske efikasnosti u javnim ustanovama, školama, bolnicama i ustanovama socijalnog staranja, dodatno opredeljujemo 90 miliona dinara bespovratno. Verujemo da ćemo ovim ulaganjima uspeti da ostvarimo ozbiljne uštede po lokalne budžete i budžet pokrajine i republički budžet”, rekao je Milićević.

Svaki dinar uložen u energetsku efikasnost brzo se višestruko vraća, te je cilj da sve javne zgrade budu energetski što efikasnije, slažu se nadležni. U Pokrajini je najavljeno i da će u narednim godinama pokrajina za ove svrhe izdvajati sve više sredstava.

Priliku da predstavi svoje energetske potencijale, ali i planove u oblasti energetike imao je i Novi Sad.

“Ovi dani su i mesto i vreme da se i šira javnost upozna sa tim šta rade pre svega ministarstva, kako republičkog tako i pokrajinskog, ali sa druge strane, imamo prilike da se upoznamo i sa tim šta grad Novi Sad sprema na polju energetske efikasnosti. Međutim, kada govorimo o energetici i o investicijamma, moramo da shvatimo jednu stvar, a to je da je to vrlo u ravnoteži i neophodno je obezbediti investiranje za sve ono što podrazumeva zahteve koji se postavljaju pred energetski sektor i energetiku kao pojavu u savremenoj civilizaciji”, kazao je Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine Novog Sada.

U naredna dva dana biće potpisan Memorandum o razumevanju između Pokrajinske Vlade i francuskog preduzeća ES-Geotermija o eksploataciji geotermalnih izvora visoke entalpije za proizvodnju toplotne i električne energije. Francuska firma će imati obavezu da obavi industrijska i istraživanja o mogućnostima korišćenja izvorišta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.