Andrej Kukuruzar: Ljubav prema hemiji od malih nogu

VIDEO K9: Somborski gimnazijalac Andrej Kukuruzar na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi je u Gruziji osvojio bronzanu medalju. Na prijemu koji je povodom toga upriličen u Pokrajinskoj vladi je istaknuta važnost podrške mladim talentima, koja će, kako je rečeno, u narednom periodu biti mnogo veća.

1899

Andrej Kukuruzar je voleo hemiju pre nego što je dobio taj predmet u školi, a njegova velika ljubav prema ovom predmetu rezultirala je bronzanom medaljom na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi gde mu je konkurenciju pravilo 260 vršnjaka iz 67 zemalja sveta.

“Volim sve prirodne nauke i među njima mi je hemija najdraža. Nju volim još od detinjstva i svoj život sam zamislio kao rad u laboratoriji, za koju sada znam da je hemijska. Vrlo rano sam se upoznao sa hemijom, to sam radio sam, čitao sam knjige iz hemije i učio sam hemiju pre nego što sam je dobio kao predmet u školi”, rekao je Andrej.

Direktor somborske Gimnazije “Veljko Petrović” Ladislav Feket rekao je da je izuzetno ponosan i da je ovo prvi put da učenik te gimnazije donese ovako prestižan svetski rezultat.

“Andrej je ove godine osvojio tri treća mesta na republičkom nivou iz fizike, biologije i hemije. To treće mesto iz hemije omogućilo mu je da učestvuje na srpskoj Hemijskoj olimpijadi, gde se kvalifikovao za Svetsku olimpijadu”, kazao je Feket.

Feket je istakao da je siguran da će Andrej zahvaljujući svom radu i talentu biti sledeći somborski velikan. Njegov uspeh pohvalio je i pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš istakavši da Vojvodina treba da se ponosi ovakvim mladim ljudima

“Naš Sekretarijat će ubuduće, a to je naše čvrsto opredeljenje, mnogo više posvetiti pažnje našim najboljim đacima, pogotovo đacima kako u osnovnim tako i u srednjim školama koji su učestvovali sa uspehom na međunarodnim takmičenjima. Oni su primer za sve đake, za sve nas i za uopšte obrazovni sistem Vojvodine i želimo tu svakako mnogo više i pomoći”, naveo je Njilaš.

On je pozvao sve škole u Vojvodini da obaveste Sekretarijat za obrazovanje o sličnim rezultatima na takmičenjima kako bi u narednom periodu pomogli talente pred kojima je dalje usavršavanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.