AMSS: Oprez zbog poledice i magle

Na auto-putevima i glavnim putnim pravcima van većih gardova saobraćaj je jutros umerenog inteziteta, a na teretnim terminalima za izlazak iz zemlje i dalje su duža zadržavanja.

0
333

Prohodnost puteva je u nižim predelima uglavnom dobra, međutim, poslednjih dana velike probleme vozačima predstavlja smanjena vidljivost, zbog magle ili niske oblačnosti koja je i danas prisutna na većini puteva u Srbiji, saopštio je AMSS.

Od 50 do 100 metara vidljivost je smanjena na području Kikinde, Loznice, Banatskog Karlovca, Zlatibora i Beograda.

Magla se zadržava dobrim delom dana, a vidljivost je najslabija u jutarnjim satima i noću.

Povremeno slabe snežne padavine koje se prognoziraju za danas mogu doneti vlažne kolovoze, a na kojima se zbog nižih temperatura stvara poledica, koju je na pojedinim mestima teško primetiti, a na koju posebno upozoravaju iz JP “Putevi Srbije”, jer pri ovakvim temeparturama, kada bačena so ima usporeno dejstvo, a pritom je vidljivost smanjena, stvaraju se svi preduslovi za čestim i vrlo opasnim lančanim sudarima.

Zato treba kontrolisati brzinu i biti maksimalno koncentrisan za volanom.

Unutar gradova pešaci su najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju, zato treba usporiti ispred pešačkih prelaza, a dodatno smanjiti brzinu na ulicama oko škola, poručuje AMSS.

“Putevi Srbije” navode da i pored toga što je većina puteva u planinskim predelima prohodno, vozače očekuju pravi zimski uslovi vožnje, kolovoz je očišćen u punoj širini puta i posut kamenom rizlom, ali i pored toga na kolovozu ima snega, a mestimično i leda.

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije na našim graničnim prelazima, na putničkim terminalima, trenutno, nema dužih zadržavanja od 20 minuta.

Na teretnim terminalima se na graničnom prelazu “Batrovci”, na izlazu iz Srbije, odnosno na ulazu u Hrvatsku, čeka se višesatno, dok se na GP Šid ova kategorija vozila zadržava oko 60 minuta.

Teretna motorona vozila višesatno i dugo čekaju i na graničnom prelazu “Horgoš” na izlazu iz zemlje, odnosno na ulazu u Mađarsku, dok su zadržavanja na GP “Kelabiji” oko 90, minuta. Zadržavanja od 60 minuta se beleže i na GP “Vatin” sa Rumunijom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.