AMFILOHIJE: CRNOGORCI, PRAŠTAJTE I MIRITE SE

792

Osveštenje Sabornog hrama Hristovog vaskresenja u Podgorici zakazano je za 7. oktobar. Tim povodom mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da ova bogomolja  predstavlja poziv narodu u Crnoj Gori na uzajamno pomirenje i praštanje. 

Hram predstavlja obnavljanje pamćenja na sve ono što je hriščanstvo kroz vreme ostavilo na prostoru Crne Gore. Ipak, njegovo suštinsko značenje jeste pomirenje. Ovako je Amfilohije opisao hram koji će na osveštenju okupiti  sve pravoslavne patrijarhe, kao i predstavnike svih hrišćanskih crkava u Evropi.

Mitropolit je dodao i da je od  vremena Svetoga Petra Cetinjskoga pa do današnjih vremena bilo mnogo sukoba, krvnih osveta, podela i rana koje su ostale, kako je rekao,  u dušama bratstava, plemena i pokoljenja. Zbog toga Crnogorci, prema njegovom mišljenju, imaju zbog čega da se mire i praštaju jedni drugima.

Izgradnja hrama počela je pre dvadeset godina. Ima 1.380 metara kvadratnih, sedam krstova na kupolama, kao i 17 zvona, od kojih je jedno teško 11 tona i najveće je na Balkanu. Do sada je urađeno oko 80 odsto površina pod freskama, a unutrašnji enterijer urađen je od najboljeg mermera. Za dve decenije u izgradnju hrama uloženo je oko 6,5 miliona evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.