AMERIKANCI ŠPIJUNIRALI UJEDINJENE NACIJE

564

(VIDEO K9) Američka agencija za nacionalnu bezbednost tajno je nadgledala unutrašnju video-konferencijsku vezu u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku. Ovo piše nemački list “Špigl” na osnovu  poverljivih dokumenta koje im je dostavio odbegli američki obavestajac Edvard Snouden.

 
Za samo tri sedmice tokom leta prošle godine, američka obaveštajna agencija dešifrovala je čak 446 komunikacija. Meta špijuniranja i postavljanja tajnih prislušnih uređaja bile su države članice u svetskoj organizaciji i institucije u UN, poput Evropske unije i Međunarodne agencije za atomsku energiju, prenosi Tanjug.Među dokumentima koje je Snouden  dostavio nalaze se i planovi misije EU, njena informaciona tehnologija i serveri. Iz tih dokumenata se vidi da je agencija prisluškivala više od 80 amabasada i konzulata širom sveta, a program je nazvan “služba specijalne kolekcije”. List piše da je “nadgledanje  intenzivno, dobro organizovano i nema nikakve veze sa odbijanjem terorista”.
Špijuniranje SAD je vruća tema u Nemačkoj, jer se sledećeg meseca održavaju parlamentarni izbori. Ukoliko se ispostavi da je kancelarka Angela Merkel znala mnogo više o saradnji nemačkih i američkih obaveštajaca nego što tvrdi, to bi da utiče na nemačke birače.
 
Vašington tvrdi da su obaveštajci radili prema zakonu, a da informacije koje se pojavljuju u javnosti ugrožavaju nacionalnu bezbednost SAD.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.