Američko somče iz naših voda

VIDEO K9: Ravničarske reke i kanali Vojvodine bogate su vrstom ribe koja je u evropske vode stigla iz Severne Amerike osamdesetih godina prošlog veka. U pitanju je američko somče ili terpan, koji svojim intenzivnim razmnožavanjem ugrožava populaciju ostalih ribljih vrsta, saznajemo u Ribolovačkom savezu Vojvodine.

0
613

Pored babuške, druga premnožena vrsta ribe u našim vodama je američko somče, kažu u Ribolovačkom savezu Vojvodine.

Mresti se od maja do juna, a osim po brojnosti, ova grabljivica ugrožava druge riblje vrste i time što se hrani njihovom ikrom. Nije ga teško upecati, ali ima tri oružja koja ga čine veoma opasnim.

“To je riba koja ima jako puno različitih imena, pa ga tako zovu u Sremu regan, negde ga zovu manjov, manić, mada je to pogrešan naziv, zovu ga i terpan. To je somolika riba koja ima tri ozbiljne bodlje na sebi i kao mali, kad je punoglavac već je vrlo opasan”, kazao je Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Smatra se da je ova riba došla u Evropu iz američkih voda tako što je prvo nastanjena u mađarskim ribnjacima, odakle se kasnije preko Bajskog kanala spustila u druge vodotoke, pa je tako danas ima u gotovo svim rekama, rečicama i kanalima u Vojvodini, gde nema prirodnih neprijatelja.

“Zbog tog svog strašnog oružja koje ima dve bočne, na perajima kod glave, i jedna leđna. To nisu samo igle koje će vas vrlo lako povrediti i ubosti, to su čak i sečiva, ako se pomeri malo prst po njima, dobićete posekotinu, a ne samo ubod, znači nije otrovno”, naveo je Jovanović.

Ovom somčetu prijaju naše vode, kaže Jovanović, iako ne mogu da narastu kao u Americi, gde se beleže primerci teški nekoliko kilograma.

“Imamo mi pecaroši, kad kažemo, e napecali smo se krupnih terpana, koliki su? Kao pivska flaša. To znači 200, 300 grama od prilike, ajde do pola kilograma, to je njegova maksimalna dimenzija rasta kod nas”, rekao je Jovanović.

Meso terpana je, inače, veoma ukusno, podseća na somovo, ali ga mnogi ribolovci retko spremaju, upravo zbog tih njegovih bodlji. Jovanović savetuje ribolovcima da pri ruci uvek imaju makazice, i kada ga ulove, bodlje odseku dok je još na udici, kako bi sprečili da do povrede uopšte i dođe.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.