Američki bombarderi izveli noćne vojne vežbe nad Korejskim poluostrvom

Dva teška američka supersonična bombardera preletela su Korejsko poluostrvo tokom prvih noćnih vojnih vežbi izvedenih zajedno s avijacijom Japana i Južne Koreje.

430

Dva B-1B “lansera”, iz američke baze na ostrvu Guam, strateške američke lokacije u Pacifiku, prošle noći su letela blizu Japanskog mora, saopštile su Američke vazdušne snage u Pacifiku.

“Letovi i noćna obuka s našim sigurnim i efikasnim partnerima deo su podele uloga SAD, Japana i Republike Koreje i taktičkog usavršavanja pilota”, rekao je major Patrik Eplgejt.

Seul je saopštio da su bombarderi sproveli vežbu simulacije ispaljivanja raketa zemlja-vazduh sa dva južnokorejska lovca F-15K iznad Japanskog mora i izveli vežbu gađanja u Žutom moru.

Zatim su se bombarderi B-1B vratili u svoju bazu, saopštila je Južna Koreja.

“Ove vežbe ulaze u okvir rutinskih vežbi čiji je cilj da se ojača odvraćanje severnokorejskih nuklearnih pretnji”, naveo je isti izvor.

Američka vojska je u odvojenom saopštenju navela da je izvela vežbe sa borbenim avionima Japana nakon vežbi sa Južnom Korejom čime su američki bombarderi prvi put izveli vežbe sa borbenim avionima i Japana i Južne Koreje u toku noći, navodi Rojters.

Tenzije poslednjih nedelja rastu na Korejskom poluostrvu jer je Pjongjang probno ispalio više raketa i izveo i šestu nuklearnu probu, dok severnokorejski zvaničnici i američki predsednik Donald Tramp razmenjuju ratoborne izjave.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.