Ambasador Mađar u poseti Novom Sadu

VIDEO K9: Saradnja Srbije i Mađarske je na izuzetno visokom nivou i strateško je opredeljenje dveju država da jačaju prijateljske i partnerske odnose i razvijaju zajedničke projekte, ocenili su predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković i ambasador Mađarske Jožef Mađar prilikom današnjeg susreta u zgradi Banovine u Novom Sadu.

0
12

Na to ukazuje dinamična privredna saradnja i evidentan rast robne razmene, kao i zajednički rad država na više značajnih projekata, među kojima je izgradnja brze pruge Beograd – Budimpešta, saglasni su Gojković i Mađar.

Gojković i Mađar saglasili su se da treba raditi na privlačenju novih investicija, dodatnom povezivanju srpskih i mađarskih privrednika, privrednih komora i razvojnih agencija, realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata.

Gojković je navela da su do sada na teritoriji Vojvodine mađarske kompanije investirale 324,5 miliona evra, trenutno zapošljavaju više od 7.400 radnika te da su nove investicije dobrodošle.

Obostranu snažnu podršku ima i aktivnije učešće srpske i mađarske strane u prekograničnim projektima i zajedničko apliciranje za sredstva iz evropskih fondova, zaključeno je na sastanku. Ocenjeno je da potencijal za unapređenje veza postoji i u oblasti kulture i obrazovanja.

Predsednica Gojković je navela da Pokrajinska vlada vodi računa o unapređenju položaja svih nacionalnih manjina u Vojvodini, te da finansira rad nacionalnih saveta, kao i da kroz različite programe podrške sa republičkog i pokrajinskog nivoa, nacionalne manjine u Srbiji imaju punu podršku u očuvanju identiteta, negovanju tradicije, razvoju obrazovanja i kulture na maternjem jeziku.

Gojković je takođe zahvalila Mađarskoj koja je jedina članica EU koja je glasala protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

U razgovoru je ocenjeno i da je predstojeće predsedavanje Mađarske Savetom Evropske unije, od 1. jula, značajno za našu državu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.