Ambasador Belorusije u poseti Novom Sadu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je ambasadora Republike Belorusije u Srbiji Nj.E. gospodina Valerija Briljova. Sastanak je upriličen u Svečanim salonima na Petrovaradinskoj tvrđavi, a razgovoru je prisustvovao i počasni konzul Republike Belorusije u Novom Sadu Dragoljub Švonja.

0
494

Sagovornici su se osvrnuli na nedavnu posetu delegacije Grada Novog Sada gradu pobratimu Gomelju povodom proslave 875 godina od osnivanja tog beloruskog grada.

Gradonačelnik je tom prilikom istakao da već četiri godine, u formalnom smislu, traje prijateljstvo dva grada, a da narode prvenstveno vezuju zajednička istorija i tradicija.

U tom kontekstu, ambasador je predložio intenziviranje saradnje, i to ne samo gomeljskog regiona sa Vojvodinom, već i gradova u okviru neke zvanične manifestacije sa širokim spektrom aktivnosti.

Gradonačelnik Vučević je izrazio spremnost za partnerstvo Grada u takvom poduhvatu i dodao da bi fokus verovatno bio na promociji kulturnih odlika dva naroda, zatim na zbližavanju omladine, jačanju poslovnog ambijenta, a sve u susret 2019. godini kada Novi Sad postaje Omladinska prestonica Evrope i 2021. kada će biti Evropska prestonica kulture.

Zvaničnici su se saglasili da postoji velika želja, ali i ozbiljna perspektiva za dalji razvoj odnosa i da se očekuje unapređenje saradnje dve zemlje, prvenstveno kroz jačanje aktivnosti dva pobratimska grada i realizaciju zajedničkih projekata u budućnosti.

Prijem za ambasadora i u Pokrajinskoj vladi

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas ambasadora Republike Belorusije Valerija Anatoloviča Briljova, koji se nalazi u prvoj zvaničnoj poseti AP Vojvodine nakon imenovanja za ambasadora u Republici Srbiji.

Sagovornici su konstatovali da su sve snažnije političke, ekonomske, trgovinske i kulturne veze Srbije i Belorusije, čije narode spaja tradicionalno prijateljstvo i mnogo toga zejedničkog kroz istoriju, te da se to odrazilo i na saradnju AP Vojvodine sa Belorusijom i njenim regionima, posebno Gomeljskom oblasti.

Predsednik Igor Mirović je rekao da je Pokrajinska vlada, samo za godinu dana, ostvarila snažan napredak u saradnji sa partnerima u Belorusiji.

U prilog tome je naveo da je u maju ove godine, prilikom učešća delegacije Pokrajinske vlade na Gomeljskom ekonomskom i privrednom forumu, potpisan sporazum o regionalnoj saradnji AP Vojvodine i Gomeljske oblasti.

Mirović je dodao da je u protekloj godini, u susretu sa zamenikom ministra kulture Belorusije u Pokrajinskoj vladi, dogovoreno da se sačini plan za osnaživanje kulturnih veza,te da je Pokrajinska vlada tada bila pokrovitelj izložbe „Belorusija u Prvom svetskom ratu“.

Predsednik Mirović i ambasador Briljov, složili su se, da su rezultati dosadašnje saradnje ohrabrujući i da otvaraju mogućnosti da se ona u narednom periodu podigne na viši nivo u svim oblastima.

U tom cilju, predsednik Mirović je pozvao da AP Vojvodinu uskoro poseti političko-privredna delegacija Gomeljske oblasti.

 

Naveo je, takođe, da su vrata za saradnju otvorena u svim oblastima, navodeći agrobiznis i turizma kao sektore u kojima su značajni neiskorišćeni potencijali.

Susretu u Pokrajinskoj vladi prisustvovao je i počasni konzul Republike Belorusije u Novom Sadu Dragoljub Švonja.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.