Amarilisi iz Ulice Dostojevskog

VIDEO K9: Amarilisi naše sugrađanke Mare Mirković i ovog proleća ulepšali su njenu terasu kao i celu Ulicu Dostojevskog u Novom Sadu.

0
7

Zbog interesantnog i izuzetno lepog cveta koji podseća na trubu, amarilis ili sunovrat spada u najlepše i najtraženije sobno cveće.

Ovih dana nemoguće je proći Ulicom Dostojevskog u Novom sadu, a ne uživati u pogledu na vatrene cvetove na terasi Mare Mirković koja ovo cveće s ljubavlju gaji dugi niz godina.

Amarilis je lukovičasta ukrasna biljka, poreklom iz Srednje i Južne Amerike koja uspeva na sunčanom mestu, ali ga treba zaštititi od jakog podnevnog sunca.

Iz jedne lukovice mogu se pojaviti dve do četiri cvetne stabljike sa nekoliko krupnih, levkastih cvetova u beloj, ružičastoj, crvenoj boji, dvobojni ili šatirani.

Amarilis cveta od decembra do marta, ili na proleće u aprilu i maju, ako se zasadi u februaru ili martu. Ukoliko se biljka gaji u kući, cvetovi traju dve do tri nedelje.

Ukoliko želite da ovo cveće krasi i vaš dom kupujte krupnije lukovice sa debljim vratom da biste dobili obilnije cvetanje, a morate pripaziti i na zalivanje jer ukoliko ga produžite u jesen ili ako amarilis držite na temperaturi nižoj od četiri stepena, biljka će cvetati kasnije cvetati ili uopšte neće procvetati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.