Alkohol, mladi i alkoholizam

VIDEO K9: Alkohol je u Srbiji lako dostupan skoro svim uzrasnim kategorijama stanovništva, što je jedan od razloga porastu alkoholizma među mladima. Alkoholizam je treća bolest po smrtnosti u svetu nakon malignih i srčanih oboljenja, upozoravaju u bolnici ,,Vita'' koja je specijalizovana za lečenje bolesti zavisnosti, narkomanije i alkoholizma.

401

Više od 80 posto mladih obuhvaćenih istraživanjem bolnice Vita, već je imalo kontakt sa alkoholom, a od njih je pola nastavilo redovno da pije.

Taj prvi kontakt mladih sa alkoholom najčešće je potekao iz porodice. Iz ove ustanove upozoravaju da danas mladi piju više nego ranije i piju do potpunog opijanja.

“Što se faktora tiče, postoje generalno tri faktora za nastanak svake bolesti zavisnosti, faktor čovek, sa svim svojim karakteristikama ličnosti i osobinama naročito u periodu adolescencije se ta neka radoznalost i želja za prihvatanje od strane grupe i da je mišljenje roditelja u nekom desetom planu, a mišljenje svojih vršnjaka u prvom, da se sve proba, da se probijaju granice”, naveo je psiholog Stevan Kvas.

Konzumiranje alkohola kod nas je uglavnom društveno prihvatljivo, čak i kod mladih. Tako je u okruženju, koje je sledeći važan faktor pri nastanku alkoholizma, na svakom koraku, pri svakoj proslavi ili bilo kom događaju, prisutan alkohol. Još jedan faktor je sama supstanca koju sadrži alkohol, a to je, kako je rekao Kvas, aditivni potencijal da stvori zavisnost.

“Alkoholizam je svako ponovljeno pijenje, bez obzira na količinu i učestalost koje sa sobom nosi određene zdravstvene ili socijalne probleme. Tako da što se tiče umerenog pijenja, alkohol segeneralno ne preporučuje ni maloletnima, ni trudnicama, ni osobama koje upravljaju određenim mašinama. Ako govorimo o punoletnim osobama neko umereno pijenje bi bilo jedno do dva pića u toku dana”, rekao je Kvas.

Prema njegovim rečima, veoma mali broj mladih se samovoljno i direktno obraćaju za pomoć u odvikavanju od alkohola. Obično su to porodice zabrinute za posledice koje opijanje njihovog mladog člana nosi sa sobom, a to je uglavnom agresivno ponašanje.

Alkoholizam je, naveo je Kvas, izlečiv i uz medikamente i podršku porodice, ali je najvažnije da sam zavisnik uvidi posledice svog ponašanja i odluči da potraži pomoć.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.