Alimentacija i društvena solidarnost

VIDEO K9: Iako naš zakon poznaje krivično delo nedavanja alimentacije, ova obaveza roditelja nakon razvoda još uvek se prilično neredono sprovodi u praksi. Formiranje alimentacionog fonda bilo bi od pomoći u ovakvim situacijama, smatra Pokrajinski ombudsman.

25

Pogrešna je percepcija kada se kaže davanje izdržavanja, da se uglavnom misli o nedavanju izdržavanja roditelja prema deci, čulo se na okruglom stolu pod nazivom “Nedavanje izdržavanja i društvena solidarnost” koji je organizovao Pokrajinski zaštitnik građana.

“Zaboravlja se onaj drugi elemenat, a to je obaveza davanja izdržavanja dece prema roditeljima, jer svakako i jedni i drugi predstavljaju posebno osetljive kategorije jer nisu u potpunosti u mogućnosti i spremni da se samostalno brinu o sebi”, rekao je Prof. dr Zoran Pavlović, Pokrajinski ombudsman.

Društvena odgovornost u ovakvim slučajevima danas podrazumeva davanje dečjih dodataka, socijalne pomoći i slično, ali bi, kako se čulo, daleko efikasnije bilo stvaranje alimentacionog fonda.

“Stvaranje alimentacionog fonda, ubrzavanje sudskih i drugih postupaka ne isključuju jedno drugo zbog toga što, dok se okonča sudski postupak, potrebno je da to dete ili taj stariji od nečega živi”, istakao je Pavlović.

Prema podacima od pre pet godina, alimentaciju je neredovno ili nikako plaćalo oko 75% roditelja. Posebno osetljiva kategorija su žrtve parnerskog nasilja.

Alimentacioni fond premostio bi period od situacije prestanka izdržavanja do momenta kada obveznik izdržavanja počne da ispunjava svoju zakonsku obavezu. Postupci izvršenja, odnosno naplate u ovakvim slučajevima često su, međutim, dugotrajni i mukotrpni, a razlozi za izbegavanje plaćanja su brojni i često ekstremni.

Pokušaj da se ova tema otvori je prvi te vrste kod nas, rekao je ombudsman, zbog čega su okruglom stolu prisustvovali predstavnici svih institucija relevantnih u rešavanju problema nedavanja izdržavanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.