AKV – Simbol pravosudnog sistema Vojvodine

VIDEO K9: Izložba "Advokatska komora Vojvodine – kroz odabranu arhivsku građu od 1875. do 1975" svečano je otvorena sinoć u Arhivu Vojvodine kao jedan od sadržaja kojima ova ustanova obeležava svoj dan.

0
9

Izložba ′Advokatska komora Vojvodine – kroz odabranu arhivsku građu od 1875. do 1975′, na jednom mestu je spojila dve institucije koje su u prethodnih 100 godina, svaka na svoj način, obeležile društveni i kulturni život Novog Sada, Pokrajine Vojvodine i čitave Srbije, izjavila je predsednica Pokrajinske vlade, Maja Gojković, sinoć na otvaranju izložbe organizovane u okviru obeležavanja Dana Arhiva Vojvodine.

Izložba verodostojno prikazuje rad i razvoj Advokatske komore Vojvodine u periodu od jednog veka, tokom kog se promenilo više država i ustavnih uređenja, kao institucije koja je, kako je rekla, jedan od simbola pravosudnog sistema na ovim prostorima.

Na izložbi su prikazana odabrana dokumenta koja do sada nisu izlagana i publikovana, a posebno je predstavljeno sticanje prava žena na bavljenje advokaturom kroz izložena dokumenta koja svedoče o njihovom upisu u imenike advokata i advokatskih pripravnika.

Povodom obeležavanja Dana Arhiva Vojvodine, Gojković je navela da je bogatstvo koje su nam naši preci ostavili jedan je od najvažnijih elemenata kulturnog i nacionalnog identiteta, kao i čvrst oslonac za budućnost i dalje stvaralaštvo te da u negovanju te neprocenjivo vredne kulturne baštine arhivi i arhivski radnici zauzimaju značajno i vidljivo mesto.

Arhiv Vojvodine je jedan od najaktivnijih arhiva u zemlji i regionu. Čuva oko 7.500 metara arhivske građe u 566 arhivskih fondova i zbirki, dok najstariji dokument datira iz 12. veka. Prepoznatljiv je i kao ustanova kulture sa brojnim i raznovrsnim kulturnim dešavanjima, koja na najbolji način promovišu i afirmišu i kulturno nasleđe i savremeno stvaralaštvo.

Na otvaranju izložbe su se obratili i predsednik Ogranka Advokatske komore Vojvodine u Novom Sadu Srđan Dobrosavljev, predsednik UO Arhiva Vojvodine prof. dr Vladan Gavrilović i mr Višnja Nikolić, koautorka postavke.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.