Akustično zoniranje Novog Sada

VIDEO K9: Kako bi se rešio problem buke u pojedinim delovima grada, naročito u centru, neophodno je doneti zakonsku regulativu. U Gradskom veću za privredu kažu da je Predlog odluke spreman, ali se očekuju i predlozi i sugestije gradjana.

800

Predlog odluke o određivanju akustičnih zona na teritoriji Grada Novog Sada biće javno predstavljen sledeće nedelje.

Odredbe ove odluke odnose se na buku u životnoj sredini, gde će se, u skladu sa ovim zakonom, u određenim zonama grada odrediti mere zabrane i ograničenja.

“Mi se nadamo da ćemo na određeni način pomoći, pre svega rešavanju buke, naročito u centru grada, zbog čega su i sugrađani tužili Grad Novi Sad. Problem verovatno nećemo rešiti 100%, ali nadam se rešenju korak po korak. Jer, ovim odlukama koje smo sada predložili pokazujemo, zapravo, da taj problem postoji i da hoćemo da ga rešimo. Naravno ne presecanjem odjednom ili nekim rigoroznim merama, prosto hoćemo da čujemo i građane”, rekao je Goran Sečujski, član Gradskog veća za privredu.

On navodi da je Novi Sad bio u obavezi da ovu Odluku donese još tokom 2011. godine, tako da se ovo pitanje mora rešiti. Na Odluci je rađeno je šest meseci i ona je usaglašena sa republičkim propisima, pre svega Zakonom o buci, određenim pravilnicima koji lokalne samouprave dele na šest zona, prema određenim urbanističkim planovima.

Ovom Odlukom definišu se limiti buke koji smeju da budu, pre svega, na otvorenom prostoru. Iz Gradskog veća kažu da žele da čuju i građane i privredu, kako bi imali konačan predlog do početka oktobra, koji bi mogli da brane i na Skupštini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.